За китариста Йес Псайла импровизацията е стил на живот

Малтиецът е невероятно позитивен човек.
Но и какъв ли друг може да бъде, след като носи името Jes (Йес/“да“ в превод, бел.ред)

Кариерата на малтийския китарист Йес Псайла започва през 1982 година. Избира джаза, след като дълги години е фен на прогресив рока, фънка и блуса. За него джазът е свят, пълен с импровизации и това импонира изцяло на неговите разбирания и интереси. „Намирам импровизацията за невероятно предизвикателство, което ме кара постоянно да се развивам“ казва самият Йес.

През кариерата си Псайла участва в много различни музикални проекти и формации. След като работи с малтийския „Театър Анон“, китаристът решава да започне да композира собствена музика. Това му дава възможност да рафинира стила си, отдавайки голямо значение на фразирането и тона.

Последните пет години Псайла работи и с джаз триото CUSP, с което свири на престижния Malta Jazz Festival през 2013 година. Страстта на малтиеца към джаза се е отпечатала ясно в дебютния му албум, носещ семплото име Jes Psaila. “Обичам солидния фънк груув в комплимент с хубавото джаз соло“, коментира Йес.

Йес Псайла ще гостува на GuitArt Festival Plovdiv с любезното съдействие на Yamaha. Публиката ще може да се наслади на неговите композиции на 28 октомври в дует с Веселин Койчев, и на 29 октомври – в квартет заедно със Стоян Янкулов (Стунжди), Ивайло Звездомиров и Ясен Велчев. Концертите ще се състоя в пловдивския клуб „БиБоп кафе“. Билети на място.

VIRAGE Journal е медиен партньор на  GuitArt Festival.

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.