Внезапно ни напусна великата Заха Хадид

Почина световноизвестният архитект Заха Хадид, съобщи агенция "Ройтерс". Причината за смъртта на британката, родена в Ирак, е инфаркт.

Заха Мохамад Хадид е родена в Багдад на 31 октомври 1950 г. Баща й е бил лидер на иракската Прогресивна демократическа партия, припомня "Гардиън". Тя завършва първо математика в Американския университет в Бейрут, след което през 1972 г. се мести в Лондон и учи архитектура.

За нея менторът й Рем Колхас – също световен архитект, твърди, че тя е планета, която се движи в своя собствена неподражаема орбита.

Името на Хадид става известно в архитектурните среди в началото на 80-те години на миналия век, като добива популярност с изключително дръзки и оригинални, но нереализирани проекти, сравнявани с абстрактни картини. Личността на Заха Хадид също предизвиква противоречиви мнения, но за всички е ясно, че тя не отговаря на нито едно клише за архитектите или за жените.

Заха Хадид е носител на ордена на британската империя от 2012 г., припомня Би Би Си. Два пъти печели наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), която е най-престижното архитектурно отличие на Великобритания. През 2010 г. печели и отличието на Музея Maxxi в Рим, а през 2011 е отличена от академията Евелин Грейс в Брикстън.

През 2004 г. става първата жена, която печели наградата "Прицкер" (Pritzker Architecture), която се смята за равносилна на "Оскар" за архитектите. А през 2014 г. центърът Гайдар Алиев в Баку, проектиран от нея, спечели отличието на годината на Музея за дизайн, като отново е първата дама, спечелила този приз.

В следващи матириали, VIARAGE Journal, ще ви запозное по-подробно с изумителните, футуристични проекти на неповторимата Заха Хадид.
Поклон!

Източник: Dnevnik.bg, 2 април, 2015 г.

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.