ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК! ЕТО ЗАЩО!

Възкресение на Иисус Христос е най-светлият и най-важният празник в християнския календар. Това не е обикновен момент от житието на Иисус Христос и Неговите ученици, а изпълнение на висшата любов на Бога към онзи исторически факт, който дава основа на цялото християнство. Св. ап. Павел разбирайки, че целият смисъл на християнството е неразривно свързан с Христовото Възкресение, пише:

„Ако… Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте си още в греховете; тогава и ония, които са умрели в Христа, са загинали. И ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяни от всички човеци. Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък… Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят.“ (1Кор. 15:17-22).

Християнската вяра се удостоверява и от историческата достоверност на записаното в Новия Завет, за разлика от много световни религии, които за основа имат нечия лична философия. Историята на християнството в най-голяма степен е историята на най-голямото чудо – чудото на Възкресението, което продължава да се случва непрестанно във всички християнски сърца, ден след ден, година след година, до Страшния Христов съд.

Възникват обаче въпроси, които вълнуват съвременния човек, чиито отговори са трудни за вписване в няколко реда, а също са и деликатни. Например наистина ли е имало Възкресение? Защо Иисус възкръсва? Кои са доказателствата, които легитимират това събитие? Следващите няколко минути ви предлагам, скъпи читатели, едно предложение за отговор на въпросите от авторката Мария Иванова.

„Съществуват редица исторически, литературни и юридически свидетелства в подкрепа на достоверността на Възкресението за които е писано много. Освен тях, налице са така наречените обстоятелствени (косвени) доказателства. Докато прякото доказателство третира самия факт, то косвеното е представяне на факти, които са доказани и от които може да се съди за други факти. Съществуват косвени доказателства, които са необясними по друг начин, освен чрез Възкресението.

Произходът и съществуването на ранната християнска Църква е факт, който трябва да бъде обяснен. Тя възниква още в 30 г. сл. Хр. в Иерусалим, градът, в който Иисус Христос е бил разпнат и погребан. Възкресението на основателя й било проповядвано на няколко минути път от гробницата на Иосиф. В резултат на първата проповед за Възкресението на Христа 3000 души повярвали и се кръстили. Би ли оцеляла ранната Църква във враждебното си обкръжение и възможно ли е било обръщането на толкова хора, ако Христос не бе възкръснал от мъртвите?

Друг факт е решението да се промени деня за поклонение от събота в първия ден на седмицата – неделя. Ранните християни са били ревностни евреи, фанатици в пазенето на съботата. Те променят деня на поклонение от събота в неделя поради на Христовото Възкресение. Няма друго събитие, което да се чества петдесет и два пъти в годината.

Третото доказателство са таинствата, чрез които се преподава на вярващите Божията благодат и които ни напомнят страданията и смъртта на Иисус Христос. Св. апостол Павел пише: „Всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме“ (Рим. 6:3). Тези думи имат следния смисъл: като се потапяме в кръщелния купел, ние ставаме участници в изкупителната смърт на Христа.

Във връзка с таинството Евхаристия същият апостол казва: „Колчем ядете тоя хляб, и пиете тая чаша, ще възвестявате смъртта на Господа, докле дойде Той“ (1Кор. 11:26). Тези думи показват, че тялото и кръвта Христови възвестяват че на земята е бил въплътения Син Божи, Който умрял на кръста за греховете на хората.

Промененият живот на ранните християни е едно от най-красноречивите доказателство в подкрепа на Възкресението. Кое ги е карало да проповядват навсякъде за Възкръсналия Христос? Ако са имали видима полза от това – обществен престиж, богатство, спокойствие, тогава логично бихме си обяснили действията им. Но вместо това християните са били разпъвани на кръст, хвърляни на дивите зверове по арените, пържени в масло, набивани на кол и пр. Въпреки всичко това християнската проповед се разраствала и печелела все повече привърженици. Заявената от последователите на Христа любов към ближния и непротивене на злото със зло правели дълбоко впечатление. Мъченията и масовите екзекуции укрепвали вярата на християните, което карало противниците им сериозно да се замислят върху морално-етичните ценности на тяхното вероизповедание и да стават техни последователи.

Преобразяването на Христовите ученици в храбри ентусиасти, които посрещат мъченичеството без страх или колебание не би могло да бъде обяснено по друг начин освен чрез Възкресението. Петър, който се отрича три пъти от Христа попада в затвора поради това, че започва да проповядва Възкръсналия Христос и завършва живота си разпънат на кръст с главата надолу.

Всред враждебни противници апостолите остават непоклатими в увереността си във Възкресението. Обръщането и последвалото служение на св. ап. Павел е едно от най-драматичните преображения в цялата Свещена история. Ревнителят на иудейския закон с цялото си сърце приел Възкръсналия Христа, Когото гонел, за да стане най-активният проповедник на Неговото учение сред езичниците и един от стълбовете на Неговата Църква.“

Възкресението на Иисус Христос е онова обещание на Бога към човеците, което става и Завет за вечни времена. Побеждаването на смъртта и заличаването на нейното унищожително дело над човека е… велик момент от духовния ни живот. Този ден е велик именно заради тази проява на любов на Господ към на човеците.

Вж. Иванова, М., Чудото на въскресението,
http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/Velikden/chudoto_Vazkresenieto.htm (Достъп на 28.03.2020 г., 12:00 ч.)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦА КАТО АРТ ТЕРАПИЯ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ХРИСТИЯНСКИТЕ ВЪЗГЛЕДИ ЗА БЕЗСМЪРТИЕ НА ДУШАТА

Photo credit: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.