Три пъти четох нещо, докато го вдена, но го вденАх

Привлечени от изключително прецизното обяснение в текста от пост в социалната мрежа – Три пъти четох нещо, докато го вдена, но го вденАх – се обърнахме с молба към авторката му г-жа Мира Манолова, да го публикуваме като редакционен материал. Изказвам благодарност към нея за даденото съгласие, но повече благодаря от името на всички, които са на крачка от това да бъдат въвлечени в поредната политическа заблуда/измама. VJ

Конституцията казва така:
1. Първият тур за президент е ок, ако отидат да гласуват повече от половината от всички избиратели.
2. Президент става този, който получи повече от половината действителни гласове. (това с „действителните гласове“ е много важно)
3. Ако никой кандидат не ги събере, се прави втори тур за двамата първи „по успех“.

Това, което са сътворили мозъците на нацията от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, и което крият от нас, и което е ега ти капанът, е:
1. На първия тур бюлетините с „не подкрепям никого“ се броят за действителни гласове.
2. След това тези бюлетини се изваждат от общия брой бюлетини. (защото в тях няма име на кандидат )
3. От така останалия брой бюлетини гледат има ли кандидат, който да е събрал половината и повече гласове, и ако има такъв, той става президент.

Пример:
1. Гласували са 200 (цифрата е за удобство) човека и нито един от тях не е задраскал квадратчето „не подкрепям никого“. Да речем, за г-жа Цачева са гласували 70 души. На 200 гласа повече от половината са 101 гласа, следователно, г-жа Цачева отива на втори тур.
2. Гласували са 200 човека и 70 от тях са задраскали квадратчето „не подкрепям никого“. Изваждат 70 бюлетини от 200 и остават 130 с имена на кандидати. Половината на 130 са 65, а за г-жа Цачева са гласували 70 души. Следователно, г-жа Цачева става президент още на първия тур.

Да разясня още веднъж: Бюлетините със задраскано квадратче „не подкрепям никого“ ги вадят от общия брой бюлетини и така гласовете на „първия по успех“ много лесно стават повече от половината, с което той става президент още на първия тур.

Давам пример с г-жа Цачева, защото г-н Борисов спонтанно каза преди няколко дни, че тя ще спечели още на първия тур… Предполагам, г-н Цветанов му е разяснил как стои хватката, ама г-н Борисов не е бил много внимателен, щото в тоя момент е четял сто двайсет и седмата страница на „Критика на чистия разум“ на Кант и си е правил бележки в полето, докато е чакал да почне второто полувреме на някой мач, примерно казано…

Автор: Мира Манолова

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.