Две награди за Светлин Миланов и Евелина Александрова от Пирин Фолк 2018

Между 24 и 26 август се проведе XXVI издание на престижният фестивал за авторска македонска музика и изпълнителско изкуство „Пирин Фолк 2018“!

Конкурсната вечер на фестивала в Сандански направи истински празник на македонската песен в Летния театър на града. Певци от всички краища на България и Македония взеха участие в надпреварата.

В Конкурса за авторска македонска песен конкуренцията бе доста силна. 15 песни, преминали през селекцията на предварителното жури прозвучаха пред погледа на над 1800 души на живо в Летния театър на град Сандански, както и пред стотици хиляди пред телевизионния екран. В надпреварата се включиха пет дуета и едно трио. Всички изпълнители се представиха и с впечатляващи тоалети в стилистиката на македонските традиции, а хореографиите им бяха дело на Ансамбъл „Чинари“.Вокалните си умения премериха също 15 певци, повечето от тях млади изпълнители.

Победителят в „Пирин Фолк 2016“, Светлин Миланов участва тази година на фестивала в дует с талантливата народна певица Евелина Александрова.

Фестивалното жури на „Пирин Фолк 2018“ присъди трета награда за авторска песен на дуетът на Светлин Миланов и Евелина Александрова и „Песен за любов“!Музиката и аранжимента на песента са на Иван Йосифов, а текста на Христина Димова.

Най-стойностната награда, най-голямото признание, а именно Наградата на публиката на „Пирин Фолк 2018“ също беше спечелена от Светлин Миланов и Евелина Александрова!

„Песен за любов“ докосна сърцата на публиката на фестивала за македонска песен в Сандански!Десетки фенове на Светлин и Евелина от страната бяха дошли да ги подкрепят в Летният театър на града и да се снимат с любимите си изпълнители!

Светлин  Миланов е роден в гр. Видин. Три години по-късно семейството му се мести във врачанското село Ракево, където живее и досега.  Паралелно с музикалната кариера съчетава работата със съвсем различна професия – работи в Административният съд във Враца. Завършва Великотърновския университет със специалност „История и археология“. След това и магистратура по „Публична администрация“ в Пловдивският университет.Музиката го съпътства през целия съзнателен живот, отначало в народни читалища, индивидуално и като част от самодейни колективи до 2014 г., когато за първи път стъпва на професионална сцена на Международния фестивал „Пирин Фолк” и печели трета награда на журито в конкурса за изпълнителско изкуство.

На следващата година се представя с авторска песен „Бащин грях“, която печели три награди – наградата на телевизионните зрители, наградата на журналистическото жури и наградата на публиката в Летния театър на гр. Сандански.

През 2016 г. участва в Конкурса за авторска македонска песен с песента „Очакване” и печели първа награда на престижния фестивал.

През последните години  става популярен освен с авторските песни „Бащин грях“ и „Очакване“, също и с изпълненията на популярните песни „Йовано Йованке“, „Меаните мамо“, „Чие е това момиче“.Светлин е чест гост изпълнител на редица фолклорни регионални и национални събори и празници на града в северозападна България, телевизионни предавания и новогодишни фолклорни програми.Като човек с голямо сърце, той се включва в много концерти с благотворителни каузи за събиране на средства, заедно с фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“.

Евелина Александрова е родена в гр. София.Завършва средното си образование в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Сливница. Музикалните си заложби дължи на своите родители. Благодарение на тях са й познати песните от Пиринския край. Първото й участие във фестивала „Пирин фолк“ Сандански е през 2013 г., където се явява с песента „На хорото“ и печели награда от Радио „Роса“.

Авторът на музиката и аранжимента на  „Песен за любов“ Иван Йосифов, е роден в семейство на потомствени музиканти, четвърто поколение. Цялото му детство е преминало под въздействието на музиката. От 6-годишен свири на акордеон и пиано и е печелил награди от различни конкурси и фестивали.

Завършил е ССВМУ „Маестро Георги Атанасов” – специалност акордеон и валдхорна. Работил е по множество проекти с изпълнители от различни поколения и стилове (фолклор, поп, рок), като композитор и аранжор. Същевременно няколко години е бил музикант-оркестрант във Военен духов оркестър. Има активно участие, като автор и аранжор в реализирането на няколко албума на Илия Луков – „С песните през вековете”, „Зов за България”, „Хоро се вие” и т.н. Правил е редица обработки и аранжименти за легендарните фолклорни изпълнителки Любка Рондова (дуетен албум „Хоро се вие” с Илия Луков), Янка Рупкина, Павлина Горчева, Гуна Иванова.

Има много авторски песни на фолклорна основа на обещаващи млади изпълнители: Евелина Александрова, Кристина Карамфилова, Веселка Стамболиева, Виктория Грозданова и др. Музикалните му проекти се разпростират и извън българския фолклор. Има дейно участие в реализирането на албума „Моята молитва” на рок група „Епизод”. Създава музика за различни сайтове и филми, а в допълнение на това и продуцира няколко млади поп изпълнители. Участвал е в музикални програми на БНТ, БНР и други медии. В момента е част от екипа на ПК „Пирина” и има собствено звукозаписно студио „Маестро мюзик”.

Автора на текста Христина Димова е родена, живее и работи в гр. Ракитово, обл. Пазарджик. Завършила е ПУ ‘Паисий Хилендарски’ специалност ‘Начална педагогика’. От 2000 г. е член на Съюза на българските писатели. Автор и съавтор в няколко сборника с поезия, като нейни творби са публикувани навсякъде в централни издания. Удостоена е с редица литературни награди от конкурси за поезия с национален мащаб.Тя се представя на ‘Пирин фолк’ 2010 както със свои авторски текстове, така и с адаптации на български и литературни адаптации на чужди автори.

С прецедент ще остане в историята XXVI-тото издание на международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин Фолк“ Сандански 2018!За пръв път един изпълнител спечели първата награда и в двата конкурса – за авторска музика и за изпълнителско изкуство.

Талантливият носител на големите награди е трио „Булгарина“. Трите момичета впечатлиха фестивалното жури с авторската си песен „Три сестри“, както и с изпълнение на живо на „Над Пирина юнак лежи“.

Трио „Булгарина“ е създадено през 2015г. по идея на Асен Павлов. Съставено е от три млади чаровни изпълнителки – Любомира Павлова, Сибина Раденкова и Деница Дончева – възпитанички на музикалното училище „Любомир Пипков“ в София и музикална школа в град Перник. Момичетата продължават висшето си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност музикална педагогика.

Премиерата на трио Булгарина е през 2015 година в спектакъла на ансамбъл Чинари – „Ние българите“. Момичетата взимат участия в множество концерти в страната и чужбина.

През 2017 година, триото взима участие във фестивала на народната носия „Жеравна 2017 г.“, есента, същата година, са сред участниците и в елитния фестивал „Празници на изкуствата – Аполония 2017г“.

През 2018 година, по покана от посолството на Република България в Италия, момичетата изнасят концерт в град Рим.

Втора награда в Конкурса за изпълнителско изкуство се присъжда и на Стиляна Алексиева за изпълнение на песента „Не заспа ли, Яне“.

И с това прецедентите не свършват. Втората награда на капацитетите също отива при един изпълнител. Това е лъчезарната Цветелина Веселинова, която изпълни авторската песен „Сърце на место“ и народната „Едно мало дете“.

Трета награда при изпълнителското майсторство отиде при Илияна Катеринкина с песента „Моме дяволита“. Журналистическото жури също бе единодушно в преценката си. Симпатиите на членовете му отидоха еднолично при Цветелина Веселинова и за двата конкурса. Младата дама очарова и зрителите в Летния театър, като грабна тяхната награда за вокалното си майсторство и с това си тръгна от фестивала с цели 5 приза!

И телевизионните зрители избраха своите любимци:

Бойка Дангова и Денислав Нанков събраха най-много гласове при авторските песни, а Радостина Николова оглави изпълнителското изкуство. Със специалната награда на слушателите на радио Благоевград бе отличена песента „Горо ле, горо“ в изпълнение на дуета Бойка Дангова и Денислав Нанков.

Наградата на Кмета на Община Сандански – „Свети Врач“ отиде при Галя Асенова и „Пирине, запей“.

Популярни изпълнители на македонската песен бяха специални гости на трите фестивални вечери. Сред тях бяха доаените Гуна Иванова със свойте внучки Ива и Велислава Костадинови, Иван Гоцив със своя син и внук, македонският изпълнител Наум Петерски, Румяна Попова, която бе подготвила уникално шоу с участието на световноизвестния „Марко Маркович брас бенд“, които обраха бурните овации на публиката в препълнения Летен театър на Гала вечерта.

Екипът на Virage Journal честити спечелените награди на талантливите музикални изпълнители Светлин Миланов и Евелина Александрова и на всички наградени в съответни категории. Пожелаваме им още много успехи и достигнати върхове!

Фотограф и коореспондент от „Пирин Фолк 2018“- Сандански: Ивайло Петров

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.