Суфизъм – мистиката на исляма I част

ТАЙНАТА СТРАНА НА ИСЛЯМА, ЗА КОЯТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ

Sufism
Молещ се суфи

Суфизъм – какво пък е това, се питат много от вас. Признавам си, че първите ми истински търсения и сблъсъци с исляма са отскоро. А и на всичко отгоре са сериозно продиктувани от медиите или по-скоро от активната несъдържателност на отразяване на ислямската религия, традиция и политика. Нещо в мен подсказваше, че не може да е толкова елементарно – те са просто терористи с манталитет на разгневени и побеснели кучета. Обидното отношение на медиите спрямо моя интелект и ориенталската реалност от известно време ме провокираше да се разтърся по-сериозно по темата, и макар че съм православен християнин, това че изучавам исляма не ме прави езичник, отстъпник от вярата, друговерец и т. н.

Мистичният танц на дервишите

Следващите редове ще представят на вниманието ти, читателю, една не коментирана от медиите до сега тема, а именно мистичната духовност на исляма. Тук ще се спра, като начало, над една публикация на Десислава Пулиева в синодалното списание „Духовна култура“, 2003 година, която се казва „Суфизмът – мистичната духовност в исляма“. До този момент аз, както вярвам и всички вие, вярвах в един позападнен възглед за исляма. Бях убедена, че нищо друго не може да предложи тази мила, но безкрайно несъвършена религия, освен едни добре структурирани политико-социални постановки, които дадена група хора следват къде нормално, къде крайно. Да обаче, както всяко нещо в живота, тук също би било огромна грешка да се ограничим само в това, което ни казва телевизията. А и още нещо – нали сте чували поговорката: „Кажи на Господ за плановете си и гледай как ти се смее“? Мислиш си, че никога не би имал съприкосновение с мюсюлмани и ислям, а накрая завършваш второто си висше с магистърска теза за ислям… 
Както и да е. За да не се впускам в безкрайни разточителства и излишества, предмети на други теми, предлагам да погледнем до какви заключения е стигнала авторката в труда си.

Суфизъм и дервиши

Оказва се, че ислямът, освен външна законодателна част, притежава и вътрешна (насочена към духа) част, която се занимава с философията и връзката между Аллах и човека – Неговото творение. Това учение се нарича суфизъм. Етимологията на думата не е съвсем изяснена, а най-разпространена версия е, че „произходът трябва да се търси в думата „суф“ (вълна)“, тъй като по това време ислямските аскети, също като християнските впрочем, носели груби вълнени дрехи „в знак на покаяние и отказ от света“.

Дервиш и неговият танц

„Първите суфии са не толкова мистици, колкото аскети и съзерцатели. Дълбокото усещане за греховност, съпътствано с непреодолимия страх от Съдния ден и мъченията в джаханнам (мюсюлманския ад), които са така ярко описани в Корана, ги водят към търсенето на спасение чрез бягство от светската суета.“ По-натам Десислава Пулиева предлага още на читателя: „Несъмнено суфизмът е мюсюлмански феномен“, който има специална система за уреждане на отношението Аллах-човек – „шериат-тарика-маарифа-хакика“. Шериатът е тази „узаконяваща“ откровението на Аллах форма, която „води мистика към благочестив живот“. Тарика е мистическият път на вярващия, според който той задължително трябва да стане част от суфийска общност, където под ръководството на вече вещ в занаята член (шейх), „да се упражнява в аскетизъм и съзерцание“. Маарифа е моментът, в който „търсещият“ е постигнал „мистическото познание“ и, подобно на шаманските практики, за които отдавна пиша, „човек е постигнал извисяване и в моменти на „озарение“, на екстаз (хал), осъществява временна връзка (уисал) с Бога. Последният и най-чакан стадий от суфийската схема хакика представлява вече съвършеното съществуване на човек (фана), намиращ се в постоянно мистично общение с Аллах.

Следва продължение…

Вж. Пулиева, Д. Суфизъм – мистичната духовност в исляма, ДУХОВНА КУЛТУРА. София. 2003 г. с. 4.

Photo credit: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.