„Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове“ — Неофит Рилски 1835 г.

Поклон пред подвига и саможертвата на Българските национални будители!

Днес на 1-ви Ноември България чества своите национални будители – просветители, книжовници, революционери и духовници. В години на възраждане от векове на тъмнина и гнет, след пет века робство и тирания, това са хората, които без корист и със смелост в духа и сърцата си, са дали всичките си жизнени и интелектуални сили, та да може българският народ да възкръсне и да пребъде като горд и жизнен.

Днес, въпреки празника, България отново има випиюща нужда от ново възраждане, от своите нови будители и патриоти. Духовното падение, опорочените ценности от явна и безпардонна алчност, доведоха нацията до положение на разпадаща се, обезлюдена, столетна селска къща, отдавна забравила дръзновените трепети на ученолюбиви деца, мъдростта, трудолюбието и скромността на майките и татковците, топлите ръце на баба и дядо. Да, картината изглежда битова и не така бляскава, както тържественото честване или предълга реч на политик. Но в такива условия, с пример за човещина, вяра, родолюбие и житейска дисциплина са родени и възпитани онези велики хора от възраждането, пред които днес свеждаме глава в знак на дълбока и искрена признателност.

Повече от всякога, точно на днешния ден, когато милиони българи са пръснати по всички краища на света, в търсене на благополучие, трябва да напрегнем всичката си воля, за да проумеем защо тези величави личности са жертвали живота си – защото са виждали народ! Виждали са единно народно тяло, което ще има сили като един да застане пред своето свободно бъдеще. Това и става, България е възродена и с наследството от народните будители, стига до нивото на европейскте държави, затвърждавайки икономическите си постижения не с милиарди кредити, а със Златен Лев! Бързо произвежда своите творци, научни работници, учители, строи университети, фабрики и модернизира селското си стопанство, с което печели прозвището Житницата на Европа. Този растеж също е благодарение на вдъхновителите будители, на хората на науката, просветата, духа, вярата и патриотизма български. AGRO Journal

Първото честване на народните будители се провежда в гр. Пловдив през 1909 г.

Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България.[1] С този акт комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Софроний Врачански и много други.

По повод обявяване празника за общонационален министър Стоян Омарчевски казва: „…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот… Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоан Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“ .[2]

[1] Христо Христов. Комунистите забраняват Деня на народните будителите.
[2] М. Тодоракова. „Денят на народните будители“. Известия на Държавните архиви, 79, 2000/2001.
Източник: https://bg.wikipedia.org

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.