Спас Русев е новият собственик на ПФК Левски

Spas RusevКой е Спас Русев?

Новият собственик на Левски – Спас Русев, е от Перник, роден е на 4 юни 1954 г.  От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България. Между 1991 и 1992 г. е съветник на президента Желю Желев.

Името му се свързва, както с първите българи забогатели веднага след падането на комунизма, така и с правителството на НДСВ, начело със Симеон Сакскобургготски и по-специално с дошлия от Лондон финансов министър – Милен Велчев.

Твърди се, че е един от собствениците на БТК и в топ 5 на най-богатите българи. Русев е съосновател и председател на борда на директорите на една от най-успешните български ИТ компании – „Tелелинк” ЕАД.
Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”.

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot.

През 2012 г. Русев купува хотел „Радисън Блу” в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън” за 24 млн. евро. В свое публично изказване бизнесменът заявява: „Мога да се обадя на който и да е политик в България”. (източник: gol.bg снимка: gol.bg)

Новият собственик на ПФК Левски Спас Русев произнесе първата си реч като такъв в залата на НДК по време на Общото събрание на клуба. Русев иска Левски да взаимства някои неща от джентълменското поведение на Челси и феновете му.

Благодаря на досегашните собственици, че не допуснаха клубът да бъде спасяван от провинцията. Искам да ви върна назад в годините. Първият ми съзнателен спомен за синята фланелка ме връща назад в Перник, в една бръснарница. Там се споделяше всичко там. Но най-вече какво се случва на зеления килим. Синята фланелка беше някакъв особен символ на свобода, принадлежност и кауза. Когато имаш тези две неща, после идва красивият футбол. Тези, които мислят за Левски, не мислят само за отбора, който вкарва голове.“

Какво е Левски? Свобода и магия! Когато Левски имаше мач вечерта, целият ден беше посветен на него. После, когато отидох в Лондон, разбрах какво значи Match day. Мачът беше истински футболен спектакъл, защото хората извън терена бяха дошли с желание да участват в него. Това го няма днес или се среща рядко. Хората обичаха играчите, футбола, мача. Невиждано е днес това. Те обичаха тези 11 на терена. Те обичаха да се смеят да спорят. Те обичаха така да прекарват свободните си часове. Тази обич ме направи почитател на Левски. Знаех, че синята фланелка е фланелката. Когато отидох след години в Лондон, някак си естествено бе да стана фен и на Челси. Имаше особена принадлежност заради чувството за свобода, заради каузата. Бях усетил, че публиката ги обича. Не знам на колко езика го има това – обич и любов. Обич е по-силно от любов. Усещаш магията. После в българския футбол не виждах общо с магията. Имаше общо със собственици, с фенове, които на моменти прекрачваха добрия тон. Имаше липса на бащи и синове на стадиона. С всичко друго, но не и с обич към футбола. Щастлив човек съм, че съм почитател и на ФК Челси.

Почти на всеки мач съм там. Обичам футбола заради магията Възхищавам се на тези футболисти. На тези модели на подражание. Дори и преминали в друг клуб, играчите получаваха аплодисменти от феновете на Челси. Децата виждат джентълменско поведение, но най-вече как играчите се борят до последната секунда. Те се борят, не се бият със съдията, не плачат за вчерашната загуба и утрешната победа. Тези млади фенове най-вече стават свидетели на духа за победата. Това е възпитание, безценни уроци.“

„Нека мислено питат тези млади хора, да помислят за младите българчета. Те не виждат магията, обичта и силата на футбола. Мускулите не са да държиш знаме с безумни символи. Аз обичам футбола и ще дам всичко, за да върна магията. Не очаквайте от мен да коментирам мачове, да се бъркам в работата на съдиите и БФС, какво трябва да правят феновете. Онези, които ги е грижа за Левски, са добре възпитани. Знам, че Левски е магия. Няма причина Левски да не бъде пак магия. Играчите на Левски обичат футбола. Трябва да им позволим заедно да играят футбол. Те ще разберат, че ние като собственици, вие като фенове, се държим с тях и ще ги подкрепяме. Просто трябва да бъдем добри хора. Добрият футбол ще дойде, защото това е Левски. Левски е магия. Усетих го още в онази бръснарница. Хубав ден и само Левски!“, завърши Спас Русев. (източник: gong.bg)

Снимки за публикацията: kanal3.bg, sportal.bg

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.