Sofia Fashion Week 2017 – студентите от ВСУ „Черноризец Храбър“

Paloma Fashion
Paloma Fashion

В пролетното издание на Sofia Fashion Week 2017, което започна на 20 март, избрани студенти в професионална квалификация бакалавър по Моден дизайн във ВСУ „Черноризец Храбър“ показаха последните си модни виждания. Представени бяха 12 визии на шест дизайнера – Медиха Мехмед, Стела Амор – първи курс, специалност „Моден дизайн“, Вася Гешева – четвърти курс, Сесил Мехмед – втори курс, Светозар Желев – дипломант, Мария Панева – дипломант, провокирани и вдъхновени след изследване на темата „Хаос”.

Мария Панева, дипломант в специалност „Моден дизайн“, известна повече в публичното пространство като DJane Miss Party представи свое креативно дизайнерско решение – рокля с музикални мотиви.Мария наскоро получи призът „Дизайнер на годината“ на Varna Free Fashion Awards в категория „Авангардно-експериментална мода“.

Sofia Fashion Week e най-престижният и грандиозен моден форум в България, с две годишни издания – пролетно и есенно. Посещава се от българският елит, български и световни модни дизайнери, коафьори, стилисти и представители на модният бизнес. Това е шанс талантът да бъде открит. Специалността Моден дизайн в България няма богата култура или история, но има много креативни и преспективни автори, които имат бъдеще.Облеклата представени от студентите са експеримент с тъкани и форми. Това са учебни задачи, чиято цел е придобиване опит в процеса от изследване, проект и реализация.

Албена Свещарова е асистент по „Моден дизайн“ във ВСУ „Черноризец Храбър”. Тя обучава студентите към специалност „Мода и мениджмънт в модата”, „Моден стайлинг”, и „Художествена фотография”. Преподавател е също по „Моден дизайн и грим“ в Център за млади таланти в Бургас. Свещарова е гримьор и стилист на свободна практика. Притежава собствена марка за облекла Mia Kanaria.

Специалност „Мода“ е една от най-привлекателните и търсени сред кандидат-студентите с амбиция за отлично образование и обучение по мода и дизайн. Вече повече от 22 години Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” подкрепя млади и талантливи хора, които мечтаят за професионална реализация в областта на модата, модния дизайн, производството и търговията с облекло. През 1994 г. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” стартира в България за първи път обучение в областта на модата и модния дизайн, с откриване на специалност „Моден дизайн”.

Още в самото начало учебната програма гарантира качествено образование по европейски стандарти.В специалност „Моден  дизайн“  се обучават  специалисти в областта на дизайна и производството на облекло и аксесоари, управлението, маркетинга и рекламата на модния бизнес. Успешно завършилите се реализират като проектанти на облекло и аксесоари, стилисти, модни консултанти и др.

Автор и фотограф: Ивайло Петров

Повече снимки от SFW 2017 може да разгледате в модния блог на фотографа Ивайло Петров: www.ivaylopetrovphotography.eu

 

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.