След 25 милиона години съществуване Големият бариерен риф e мъртъв

[et_pb_section admin_label=“section“][et_pb_row admin_label=“row“][et_pb_column type=“1_4″][et_pb_image admin_label=“Изображение“ src=“https://www.virage-journal.com/wp-content/uploads/2016/10/REEF-CORALS-fb.jpg“ show_in_lightbox=“on“ url_new_window=“off“ use_overlay=“on“ overlay_icon_color=“#7da7c1″ hover_overlay_color=“rgba(12,113,195,0.18)“ animation=“left“ sticky=“off“ align=“left“ force_fullwidth=“off“ always_center_on_mobile=“on“ use_border_color=“off“ border_color=“#ffffff“ border_style=“solid“] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=“Изображение“ src=“https://www.virage-journal.com/wp-content/uploads/2016/10/REEF-CORALS-h.jpg“ show_in_lightbox=“on“ url_new_window=“off“ use_overlay=“on“ overlay_icon_color=“#89abc1″ hover_overlay_color=“rgba(12,113,195,0.21)“ animation=“left“ sticky=“off“ align=“left“ force_fullwidth=“off“ always_center_on_mobile=“on“ use_border_color=“off“ border_color=“#ffffff“ border_style=“solid“] [/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=“3_4″][et_pb_text admin_label=“Текст“ background_layout=“light“ text_orientation=“left“ use_border_color=“off“ border_color=“#ffffff“ border_style=“solid“]

Големият бариерен риф беше обявен за мъртъв от водещия еколог Роуан Якобсен. „След дълго боледуване той почина през 2016 г.“, заяви той. Учените казват, че краят на цветния живот на най-голямата единична структура от живи организми в света идва след 25 милиона години съществуване, пише New York Post. Огромната маса в Коралово море, която обхваща площ от около 2253 км, се предаде пред избеляването. Учените алармират, че половината от коралите са мъртви заради мощни бури и нашествието на морски звезди, които ги изяждат.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“Ред“][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text admin_label=“Текст“ background_layout=“light“ text_orientation=“left“ use_border_color=“off“ border_color=“#ffffff“ border_style=“solid“]

Новината обиколи светкавично социалните мрежи. Според други учени обаче свръхпреувеличаването на състоянието на рифа може да внуши на хората, че е твърде късно и няма шансове за възстановяване. Професор Джон Пандолфи от Центъра ARC в Университета на Куинсланд смята, че природният феномен може да се спаси. „Изключително важно е сега да се укрепи устойчивостта на рифа, и да увеличи максимално естествения си капацитет, за да се възстанови. Но последиците са сериозни и вероятно постоянни“, каза той.

Рифът привлича годишно 2 млн. туристи. Той се намира край бреговете на Куинсланд, Австралия, и може да бъде видян от Космоса. Изключителното природно образувание е по-голямо по площ от Великобритания. Състои се от над 2900 отделни рифа и 900 острова. То е дом на 1652 вида риби, 3000 вида мекотели и 30 различни вида китове и делфини.

За рифа често се говори като за най-голямата жива структура в света, но в действителност той се състои от милиарди малки организми. Най-голямата жива структура в света е 3.8-километрова медна гъба, която се намира в Сините планини в Орегон.

Миналата година специалисти от ЮНЕСКО изследваха рифа и го обявиха в голяма опасност.

Източник: e-razgrad.bg
Снимки: theday.co.uk, news.nationalgeographic.com, foundtheworld.com

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.