„Семейството ми е приоритет“ Борислав Атанасов

BorislavВ живота на всеки един от нас се разкрива възможност да докаже себе си. Дали то ще се прояви при злополука, в науката, в спорта или в някое реалити, зависи преди всичко от самите нас.

Много от българите, заминаващи да учат или работят в Америка, нямат желание да се върнат по родните си места. И в повечето случаи не се връщат. И все пак има такива, които се връщат обратно и които искат да променят живота у дома към по-добро. За да разберем повече за начина на живот на един такъв човек, поканихме в нашата редакция Борислав Атанасов, участник от реалитито „Къртицата“. Когато той влезе през нашата врата, ние видяхме първо безупречната му външност, но когато заговори, останахме удивени от богатия му речник, начин на мислене и свежи идеи.

Здравей, Боби! Изглеждаш много добре. Какво е чувството да бъдеш секс символ в малка държава като България?

Благодаря за комплимента. Да бъдеш секс-символ в България определено е огромна отговорност. Не заради това, че искаш да привличаш женското внимание, а по-скоро защото градиш имидж на човек, който освен физическите си и визуални качества, притежава и много други, с които да впечатли една жена. Не тръбя и нямам желанието да бъда секс-символ, а по-скоро да бъда един положителен герой, който може да намери доста съмишленици. Всичко останало е плод на въображението на журналисти и автори, които искат да пишат по мой адрес, но определено не искам да ме свързват с това.

Често ли ставаш жертва на този тип рамкиране?

Може би двата месеца в „Къртицата“ бях доста рамкиран. Аз лично като човек, познавайки себе си най-добре, зная какво искам, какво ме вълнува и какво правя. Определено женското внимание винаги е интересно, особено когато срещу мен стои доста интересна жена. Но не само физически, повече интелектуално. Защото интелектът позволява да се скъси дистанцията и да опознаеш по-добре човека отсреща. Да може да се извисиш душевно с някого е много по-силно, отколкото само физически, защото то може да бъде еднократно или многократно употребено и да свърши.

Завършил си Boston University. Какво научи от престоя си там?

За мен всеки един ден, в който аз се събуждам и имам възможността да вдишам доза кислород, ми дава урок, който е много важен и той е, че всеки ден е безценен, всеки ден научаваш нещо ново за себе си и за живота. Бостън и престоят ми там ми дадоха възможността да пречупя призмата си и да гледам отвътре навън, което ти позволява да бъдеш малко по-трезвен във взимането на решения и виждането ти за живота напред. Там определено е по-различно, което ти позволява да бъдеш много по-гъвкав и да се напасваш в различни среди. Определено беше безценен опит. Благодарен съм, че имах тази възможност. Само позитивни неща ми донесе. Една добра квалификация винаги е плюс.

Какво те подтикна да се завърнеш вкъщи?

Семейството е един от най-важните приоритети във всяко едно отношение, защото благодарение на тях дължа живота си, дължа това, което успях да постигна до сега, а и те винаги са давали всичките си внимание и любов, за да стана такъв човек. Почти пет години аз нямах възможност да се прибирам в България, което малко или много направи носталгията още по-голяма. Имах намерение да остана малко по-дълго в Америка, но какво да се прави. Съдбата е такава, когато нещата са предначертани, няма как да се съпротивляваме. Прибрах се и не съжалявам.

Има ли място за сравнение между България и САЩ? Как виждаш бъдещето на България? А твоето участие вътре?

Разликата определено е огромна. Щатите са една нация, която е успяла да влезе в един много правилен цикъл на живот – организация, работа, има време за всичко. Същевременно те се чувстват финансово стабилни, което им позволява да бъдат спокойни, а това в България липсва от доста години. Смятам, че ние сме много кадърни, много талантлив народ, работливи, но безпаричието води до липса на мотивация. Ниските заплати ни карат да губим желание да даваме максимума от себе си. Не смятам, че има други причини. Човек трябва да бъде възнаграждаван, предвид труда, който извършва, а когато парите не стигат дори да си платиш сметките, мислиш само как да си набавиш храна. Дума да не става за почивка или някакъв вид развлечение. 21 век една от държавите с една от най-старите истории в света, а буквално се подиграват с нас. Правят невъзможното да ни превърнат в най-гадната държава, което е смешно, защото ние многократно сме показали, че сме изключително талантливи и продължаваме да го доказваме в чужбина. За съжаление много кадри са именно там. Въпреки всичко ние не можем да направим нищо, за да се почувстваме толкова европейци, колкото са и другите европейци в Европа.

Говори се, че скритите сили в света имат план за всяка държава, също и за България. Планът за България е да бъде разрушена и приведена в трагично състояние, запълнена само с неграмотни кадри, малцинствата да останат и т.н. Ти на какво мнение си?

Определено има много истина в това. След събарянето на комунизма, светът се ръководи от една шепа хора, които владеят целия пазар. Тези хора имат целенасочени стратегии, които следват. В случая България спира Изтока. Ние сме облагодетелствани, чисто географска гледна точка. Не сме особено толерирани от Европа, въпреки, че благата и качествата ни са страшно много и това нещо да се отнеме, ще бъде много жалко. Това вреди единствено на нас, защото ние нямаме съдействието нито на Европа, нито на съмишленици, което пък прави ситуацията още по-зле. Не го заслужаваме. Когато имаме тази възможност да се докажем, ние със сигурност ще го направим. Но, когато нямаме този шанс – мисия невъзможно. Хубаво е младите хора да наблегнат на това, че България има нужда от повече положително настроение, с малко повече мотивация, въпреки неудачите, защото това ще се отрази и на икономиката, и на качеството на живот. Точно това е основната причина да искам да се развивам тук.

От участието ти в Къртицатастана ясно, че не обичаш фалшивото поведение у хората. Как се справяш, когато попаднеш в такава ситуация? Какви са твоите методи?

Освен физическата си сила, която притежавам, смятам, че и като характер съм много силен. Когато усетя, че започват да се наслояват негативни мисли и емоции, аз моментално слагам антивирус система, която да противодейства на това. В базата ние наистина бяхме едно общество, селектирано от психолози и хора, занимаващи се с реалита. Определено бяха събрали много различни характери, които на едно място беше интересно да съжителстват. Имаше силни единици, които цял живот са били толерирани, които са свикнали да бъдат център на внимание. Аз не обичам да се афишира и парадира с това. Смятам, че всички под слънцето са равни и човек е голям, колкото са големи мечтите му. Моята мечта беше да спечеля това шоу, не защото съм надценил възможностите си, а именно защото зная какво представлявам и до къде мога да стигна. Аз много добре се запознах още с първия сезон на шоуто и знаех, че ми допада самата концепция, начинът, по който се развиваше действието страшно много ми хареса, защото беше базирано на провокация, но не в базата, а на арената, където заставаме един срещу друг. Аз съм боец, обичам предизвикателствата. Цял живот съм искал да докажа на себе си дали това, което съм постигнал за скромните си 29 години е плод само на моето въображение, заблуда или наистина е факт. В случая аз влязох много добре подготвен психически и физически. Това не се хареса на много хора, които с влизането имаха за цел да избягат от ежедневието си и да опитат нещо ново. Аз не се съгласих с това и явно показах желанието си да играя тази игра, която има правила.

В живота има ли правила?

В живота със сигурност има правила, които всеки човек изгражда сам за себе си. Отделно има закони, които всяка държава си създава точно поради тази причина – да има ред между хората. В България те много често се нарушават, защото основният език, който се говори, е езикът на парите. Много е трудно, когато нямаш възможност да използваш друг начин на комуникация, да успееш с този начин. Това моментално спира амбициите на всички, колкото и амбициозни да са хората. Освен ако вътрешно нямаш този глас, който да те мотивира точно в тези крайни моменти. Апелирам всеки човек да отстоява тези позиции, защото доказахме, че сме държава без глас. Трябва да излезем и да покажем какво искаме. От тези протести например не се стигна до нищо, което да промени ситуацията. Например Гърция беше в много по-деликатно положение, но хората там отстояха позициите си и успяха. Трябва да бъдем по-единни.

Ние способни ли сме да дадем от себе си кръвза промяна?

Това потурчване явно си е казало тежката дума. Психологически е оставило много явен почерк. Пречи и ще продължава да пречи на българското население. Трябва да се приеме някакъв нов модул на подражание – например европейско. Нека възпитаваме децата си да бъдат по-мотивирани, да гонят мечтите си и да не рухват толкова лесно от всяко нещо, което ги сполети. Това ще се отрази положително на държавата ни, колкото и да е жалко и тъжно в момента. Над 20 години ние се мъчим да излезем от тинята, а все повече затъваме. Може би това е и разликата между мен и другите в базата. Аз съм европеец. Живял съм в Европа и зная, че не е никак трудно или непостижимо. Точно това ми самочувствие не се понрави на една част на състезателите, които се почувстваха неуверени в това, което могат. Дори в това реалити имаше много голям сценарий, който беше воден от определени хора. Казвам го, защото не може продукцията да не се вълнува от рейтинга на шоуто и от това кого искат да гледат хората и да махне един от най-силните си играчи. Смятам, че това е много грешен ход. Това е комплексен синдром, който се изразява все повече в хората. Няма перфектни хора, но е хубаво ако можеш да потиснеш точно тези черти, които най-много ти пречат.

Любов и успех как се съчетават?

Ами, те са много тясно свързани. Любовта е една безкрайна енергия, която може да те прероди, особено, когато е тази любов, която винаги си търсил. Прекрасно е ако човек успее да я намери поне един път в живота. Повече от три пъти надали може да ти се случи нещо такова. Аз имах една такава, в момента чакам да дойде втората. (смее се) Ако не провокираш тези моменти, те никога няма да дойдат в твоя живот. Аз наистина искам силно това нещо да ми се случи, защото ние наистина сме лимитирани на тази Земя и на всеки ще му дойде уреченият час и това каква диря оставяш след себе си може да бъде запомнена, може ида не бъде, но това да имаш прекарани безценни мигове с любимия човек наистина ще остане през целия живот.

Тренирал си волейбол. Аз отлично мога да си те представя в тази спортна сфера. Ти как се виждаш като волейболист?

Третирал съм 16 години. Професионално в момента ще ми е трудно, защото съм малко над нормите, за да бъда активен волейболист, но другото нещо, което преоткрих, е плажният волейбол. Много е зареждащо и ми доставя огромно удоволствие и със сигурност ще се опитам да го развия. Волейболът никога няма да изчезне от моя живот. Бих казал, че вече това е моето основно хоби.

Световно по футбол. Фен ли си?

Разбира се, обичам както да играя, така и да го гледам. Фен съм. Съжалявам, че България не успя да се класира.

Какво е твоето послание към нашите читатели и твои фенове?

Преди всичко да бъдат здрави! Това е най-безценната награда, която човек може да притежава. След това, за да запомниш един човек трябва да е не с това какво казва, а с това какво прави. Ако тези два месеца в базата бяха показателни това какъв човек съм, ще се радвам безкрайно много да получа тяхната подкрепа, но не като фенове, а като приятели, с които можем заедно да направим нещо по-добро за България. Една кауза, която може да промени хода на събитията и да разчупим този стереотип на нечестни игри, подмолност, агресивност. Накрая резултатите са явни – нежеланието и агресията са основно поведение и метод на общуване, което аз не толерирам. Да покажеш, че физически си силен е елементарно, но да докажеш, че психически си много над нещата е по-ценно.

Съавтор: Иван Шишиев • Снимки: Личен архив на Борислав Атанасов • Интервюто е публикувано във VIA MAGAZINE, брой 3 (август 2014 г.)

 

 

 

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.