Съвети за приятно пътешествие с железница

Както всички знаем, в днешно време повечето хора предпочитат да пътуват, било то по работа или екскурзия, предимно с автомобили. По мъничка част от човечеството предпочита автобусите. Друга – самолетите. Има един определен тип хора обаче, залагащи на железопътния транспорт, както ще разберете в интервюто с Николай и Сергей от Габрово, които бих искала да нарека романтици. Несъмнено свързвам пътуванията с влак с много „цветя и рози“, но, като повечето млади хора, рядко поемам инициативата да се разходя с влак до някое красиво място. И все пак, колкото и лесно да изглежда, съм сигурна, че има някои правила, които е хубаво да се спазват по време на път, за да пристигнеш невредим до избраната дестинация (например да не си забравиш куфара на перона, в който си подредила черната вечерна рокля, ролките, хавлиените чорапи и пижамата си Мини Маус).

Rail Tip №1 Малките неща. Обръщайте особено внимание на дестинациите, които посещавате. Зная, че на всички ни е интересно мястото, което искаме да посетим, но все пак има някои особености, които не трябва да забравяме. За да няма неприятни изненади и спомени от тип „слаба организация“, винаги е полезно ако предварително сме проверили цените в съответния град или селище. Осведомете се в подробности за хотелите, мотелите и ресторантите. От личен опит ви казвам, не е cool, когато попаднеш през нощта в Гоце Делчев и от рецепцията на хотела те осведомят, че има един-единствен отворен ресторант по това време, но той се намира на два километра. Затова подготви предварително цялостното си пътешествие, преди да си се запътила към гарата.

Rail Tip №2 Кога да пътувам. Важно е да се съобразим и с много други неща, например метеорологичното време или часовете, които са най-напрегнати. На никой не му е приятно да се бута и блъска нито в градския, нито в пътническия транспорт (освен ако си момче и обичаш непринудения допир до дамите). Ние дамите обаче със сигурност не обичаме никакви допири от непознати, затова ако искаме да ги избегнем, би било добре да проверим предварително кои са най-напрегнатите часове за път. Предимно това са часовете сутрин и привечер, когато всички отиват и се връщат от работа. През останалото време ще можем да се наслаждаваме на блажено спокойствие с книжка в ръка.

Rail Tip №3 На перона. Бъди навреме или по-рано. Стигнахме и до точката, която споменах по-горе, а именно да не забравиш сака с пижамката на Мини Маус. Има едно привидно, неписано правило – когато ти закъсняваш, влакът идва по-рано и обратното – ако ти си навреме или по-рано, ти се струва, че влакът закъснява. Не забравяй, че влаковете затварят врати преди реално да отпътуват, затова бъди сигурна, че си там, преди да те оставят немила-недрага с пръст в уста и куфар в ръка (тук и рима се получи даже).

Rail Tip №4 Спазвай правилата. Тук бих включила няколко подточки. Стой, зад която и да е ограничителна линия, защото не искаме да паднеш на релсите! Ако паднеш на релсите, нарушаваш следващото правило – не се разхождай по релсите! Ако все пак си близо до ръба на платформата и носиш раница, не стой с гръб към идващия влак, защото може да отнесе и раницата ти и главата ти! Не се докосвай до нито един оголен кабел, нито стълб, защото по него тече ток, а ти със сигурност не искаш да свършиш като някой тъмнокож брат, объркал предназначението на инвентара.

Rail Tip №5 Не бързай. Ако си преминала успешно през всички оказания по-горе, значи си способна да издържиш и следващите.

Не бързай да се качваш на влака. Първо изчакай да слязат останалите. Сигурна съм, че не искаш да станеш част от комичната картинка като тази, на която стават свидетели „тъпкачите“ в азиатските държави. Да, има такава професия. Това са хора, които помагат на огромна група от други хора да се качат във влака.

Също така не си и помисляй да се хвърляш, скачаш и истерясваш по потеглящ влак! Станалото-станало. Ако си го изпуснала, то така е трябвало да се случи. Запази спокойствие, погледни философски на нещата, пий една студена вода и виж кога е следващият.

Rail Tip №6 Най-накрая вътре. Когато се качваме във влака обикновено какво правим? ‘Ми, път си правим до купето. Но това не означава да изпоблъскаме хората, които са застанали на нашия път. Нека се опитаме да подражаваме на западни девойки и помолим спътниците ни да се отместят. Когато вече си успяла да се настаниш, погрижи се за багажа си така, че да не пречи на другите, но и да е на добро място за теб.

Rail Tip №7 За коремчето. След като всичко до тук върви по план, време е да се погрижим и за доброполучието на нашия организъм. Не забравяй да се снабдиш със сладко, солено и вода. Обикновено това са кроасан, солети и… вода. И все пак, моят личен съвет е да не се прекалява с храната по време на път, защото има опасност организмът, който и без това е подложен на стрес, да реагира неприятно.

Е, мили дами, до тук с моите съвети за безопасно пътуване с влак. Аз се качвам на моя и потеглям към следващата спирка, където ще се видим отново.

Фотограф: Ивайло Петров \ Ivaylo Petrov Photography • Интериор: Витоша Експрес, специализирана композиция за нуждите на министър председателя и гл. секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков, т.н. Татовия влак • Екстериор: РЕМИЗ, специализирана композиция "Витоша Експрес"

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.