САЩ: „Спецслужбите на Белгия са като деца“

Американските експерти за борба с тероризма са разочаровани и обезпокоени от белгийските спецслужби заради неспособността им да се справят с клетките на "Ислямска държава".
Във Вашингтон са недоволни, че предупреждението на САЩ за заплаха от терористични атаки срещу мирни белгийци не е било взето под внимание, отбелязват американски издания. Старши офицер от американското разузнаване сравнил служителите на белгийските служби за сигурност с "деца". "Това наистина са безполезни методи за работа на разузнаването", коментирал той пред The Daily Beast. Изданието отбелязва, че Брюксел се е превърнал в развъдник на тероризма, концентриран предимно в квартал "Моленбек". Именно оттам са трима от 8-те терористи, организирали нападенията в Париж през 2015 г. Оттогава белгийците са постигнали малък напредък в унищожаването на мрежата от екстремисти, свързани с парижките атаки.
В същото време Държавният департамент на САЩ предупреди, че терористични групировки планират в близко време да извършат нови атентати в Европа. "Терористичните групировки продължават да планират в близко време нападения в Европа, като вземат за мишени спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспортна инфраструктура", се казва в изявление на американското външнополитическо ведомство след терористичните нападения в Брюксел.
Европейското командване на армията на САЩ пък забрани на служителите си неофициални пътувания до белгийската столица, а за служебни пътувания ще се изисква специално разрешение, съобщи Ройтерс. "Ще съдействаме на Белгия по всеки възможен начин. Осъждаме атаките и ще продължим да подкрепяме съюзниците си от НАТО и своите партньори в борбата с тези терористи, които заплашват свободите и начина ни на живот", заяви главнокомандващият на НАТО ген. Филип Брийдлав. Забраната не важи само за военните, които заемат дипломатически постове в Белгия.
Делегация на Федералното бюро за разследване (ФБР) и на нюйоркската полиция замина за Брюксел, за да се включи в разследването на атентатите. "Тъй като има американци сред жертвите и е имало американци при атентатите в Белгия, това ще бъде разследване на ФБР заедно с антитерористичните сили на Ню Йорк", заяви шефът на отдела на нюйоркската полиция за борба с тероризма Джон Милър. Държавният департамент на САЩ отказа да съобщи данни за американците, пострадали в атентатите, добавя Франс Прес. Френски екип също ще участва в разследването на кървавите атентати в белгийската столица, където са загубили живота си и френски граждани.

Източник: Стандарт • Снимка: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.