Етика на рушвета

Дай рушвета, защото тука не е информация!

Рушвета
Рушвет

Защо етика на рушвета ли? Защото сме в България. Защото „тука е така“. Защото начинът ни на мислене е, че трябва да сме благодарни, затова, че някой си е свършил работата. Или най-малкото, защото ако искаме някой да си свърши работата и по този начин ние да си свършим нашата, то трябва да демонстрираме покорство, сътрудничество, „врътки“ и „финтове“. С други думи – да му бутнеш на тоя зад бюрото рушвета, че да стане в рамките на деня.

Рушвет
Рушвет

Не се заблуждавайте, мили читатели, обаче. Не е съвсем проста тая работа с подкупите. Трябва да сте врели и кипели, че да знаете на кого как да „бутнете“, че да се случат нещата въобще. Стигнали сме до момента, в който вече нямаме ни критерии, ни желание да свършва добре, а просто да се избута денят възможно най-бързо и безболезнено. В следващите няколко реда ще ви споделя, освен личния си опит, но и няколко изпитани от историчността трика, с които да си помогнете. Нищо повече. Ако искате повече – обичам бижута и гримовете на Риана. Просто казвам.

Всеки си иска своето.

Та, да. След известни размишления, стигнах до извода, че дори в подкупването сме се обиграли и вече съвсем не е толкова лесно да си закупиш някакъв продукт, да си отвориш сметка, да се запишеш на изпит, да си намериш добър лекар, да не ти се изплюят в и без това гадната храна, изпържена и оваляна доволно в палмово олио, да ти приключи делото не за 10, а за 2 години, да те препратят на правилното гише, да си поръчаш дрехи от интернет, да се изповядаш… да продължавам ли? Съвсем не. Трябва да знаеш и да си добре подготвен на кого какво точно ще „бутнеш“, иначе рискуваш да бъдеш заврян в на кучето гъза, да те нахокат и да не си си свършил работата. Затова, мили читатели, ето моите ТОП 5 любими професии и техните подходящи рушвети. Само да не забравите, че нищо не е свършено и решено с рушвета. Тука си има и правила на поведение. Винаги трябва да си кротък, смирен и отзивчив и много, ама много благодарен. Да! Защото дори рушветът си има своята етика.

Рушвет за медицинските работници
Рушвет за медицинските работници


Медицински работници

Нарочно не казвам лекари. Лекарят, макар и този, който се чудиш защо, по дяволите, е избрал една от свещените професии, все пак има някакво достойнство. Той е учил, отделял е от свободното си време, игнорирал е близките си, за да се посвети на благородно дело. Друго нещо е мед. сестрата, санитарят и въобще работниците в областта обаче. Там трябва много да внимаваш какво питаш, защо питаш и как гледаш (като цяло гледай в земята, болен нещастнико или бременна кифло), че до лекар ще стигнеш на-найци. Ако си имал нещастието да стигнеш до болница, знай едно – те обичат кафе, бонбони за кафето и вино. Като си се излекувал приемат уиски, сушени плодове и ядки. (Бабо, знам, че си била 40 години мед. сестра, но нека си го признаем.) Абе, следват и те итката на рушвета.

Рушвет и за полицията
Рушвет и за полицията


Служители на реда

Сиреч полицаи. Тези са уникални – много обичат рушвета. Вярно е, че в пародията на държава, наречена гръмко Република България, това е една от най-жестоко унижаваните професии. Преспокойно можеш да си направиш идиотски клип, в който пожелаваш на полицаи „и да имате много бакшиши днеска“ и да се разминеш с… нищо, че на всичко отгоре да станеш и интернет звезда, или да си позволиш да държиш тон на полицай, защото знаеш, че той няма да те събори на земята и да те арестува, както би трябвало. Също така осъзнавам, че заплатите на тези изпосляци са от обидни по-обидни. Но защо, защо за Бога в тези кретенски времена трябва да ни щавите и нас, бедните ви плащачи на заплати, допълнително, като ни искате безгласно подкупи? Толкова ли обичате рушвета? Всеки път, когато ни спрете за нещо, ние просто знаем защо го правите. Предполагам, че банкнота над 10 лв, подпъхната между документите е ок.

Тука не е информация!
Тука не е информация!


Гишетаджийката в държавна администрация

Тук си признавам, че е много трудно, дори непосилно да познаеш какво точно иска. Правило ли ви е впечатление, че те много рядко, почти никога, не са наясно какво точно работят, каква е тяхната длъжност, защо са там и т.н.? Как да не ви е правило. То ти се налага всяка седмица да се разхождаш по администрациите, ако искаш да ти върви бизнесът. Някои от тях не са само гишечаджии. Има и такива, които ходят по обекти. С тях доста лесно се разбираш, ако си малко от малко отракан. Просто правите споразумение за 200 лв годишно и няма да те безпокои човечецът никога повече… до следващия декември, преди Коледа. И не забравяйте да сте наясно – ТУКА НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ! Потвърдено – държат на рушвета.

Рушвет за кмета, попа и даскала
Рушвет за кмета, попа и даскала


Даскалът

Рушвета си искат и те милите. С мъка признавам и тук, че държавата ги е направила толкова бедни и отритнати, че дори не може да го подкупиш като хората. Твърде лесно е. Бъди майка-простачка и му влез агресивно с бутонките на синчето ти, бъдеща велика футболна звезда, и той ще му пише заветната 6-ца. Заплашвай го със смърт, чума, побой, срязани спирачки, „Господари на ефира“, „Съдебен спор“ или отрова в кафето и детето ти завинаги ще е отличник. Дори не е нужно да даваш пари.

И ние искаме рушвет.
И ние искаме рушвет.


Богословът книжар

Да, това съм аз. И аз обичам рушвета. Ако искаш да не те описвам в следващите си материали, да ти отговоря на тъпия въпрос какво означава 666 или да не ти набутам книга на Венета Райкова, повярвай ми мога (или да не те залея с киселина) – последвай ме във Facebook. Иначе горко ти, bitch!

photo credit: интернет

 

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.