Православни символи

След като вече сме обсъждали едни от най-задълбочените богословски проблеми, от които хората винаги са се интересували (под „хора“ разбирай „жени“, хо-хо!), крайно време е да засегна една от най-пикантните за обществото теми свързани с Православната църква. Сигурна съм, че всеки от вас, влизайки в храма, колкото и рядко да е това, се е запитвал какво означават десетките „картинки“, изрисувани по стените. Не ви виня. Аз също съм била на вашето място (не един и два пъти) и никак не ми е било приятно, че нищо не разбирам, а около мен всички изпадат в блаженство, покой и молитвеност. Но ако се загледаме по-внимателно в изображенията, ще забележим някои елементи, които на пръв поглед не изглеждат особено свързани с цялостния сюжет – това са така наречените „християнски символи“.

Още от самото начало на християнството забелязваме и първите стъпки в християнската иконография, изобразявана върху стените и таваните на катакомбите. Несъмнено човекът обича да изразява себе си, използвайки инструментите на изкуството, било то буквено или художествено, или музикално и т.н. Християнският човек не прави изключение и намира своя начин да символизира вярата си, използвайки различни образи от природата, а по-късно и сцени от Свещеното Писание на Стария и Новия Завет. Под „образи“ разбирайте например листа, лози, гроздове, плодове, птици, риболовци, пастири и много други. Тъй като е невъзможно да се изброят всички символи от древността и днешно време, в следващите редове ще ви представя основните и най-важни за православното християнство.

Рибата е най-често срещаният символ между II и IV век. (…) Рибата, която живее във вода, символизира и св. Кръщение. Тя е символ и на св. Евхаристия, затова често я изобразявали носеща на гърба си панерче, пълно с хлябове, и съд за вино.

Агнето е символ на Сина Божи, Когото пророк Исаиа видял като Агнец (Ис. 53:7) и за Когото св. Иоан Кръстител казал: „Ето Агнецът Божи, Който взима греха на света“ (Иоан 1:29). (…)

Лозата е символ на Господа Иисуса Христа, Който Е рекъл за Себе Си: „Аз съм истинската лоза“ (Иоан 15:1). Тя е символ и на св. Евхаристия. (…)

Орфей, който опитомява с лирата си зверовете, макар и извънбиблейски образ, е използван в християнската живопис за символизиране на Христа, Който чрез учението Си опитомява озверения от греха човек. (…)

Други християнски символи са: котвата – символ на надеждата; (…) маслината – символ на безсмъртието и мира; еленът, който пие от извора (Пс. 41:2) – символ на християните от езически произход, които бързат към истините на Евангелието.“

Освен единичните символи, забелязваме и цели сцени по стените на красивите ни храмове. Теци сцени са заимствани от Стария и Новия Завет и също предизвикват задълбочено разсъждение. Някои от тях са: Ной в ковчега (символизира спасението, произтичащо от кръщението), продаването на Иосиф от братята му (изобразява предателството на Иуда), поклонението на влъхвите (това си е истински символ на идването на езичниците при Иисус Христос), възкресението на Лазар (символ на възкресението на мъртвите) и много, много други.

Безспорно православната символика е интересна, но и необятна възможност човек да се доближи по мистичен начин до целостността на Православната църква, която, заедно със служителите, представлява органическо тяло, чиято Глава е Господ Иисус Христос. И все пак да не забравяме, че ще намерим утешение и правилни насоки в Църквата, но Единствената Истина – само в сърцето.

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.