Петият президент на България положи клетва. Жените до Първите.

Румен РадевДнес 19 Януари 2017 година, петият демократично избран президент на Република България, на тържествена церемония в Народното събрание положи клетва пред депутатите от събранието, множество високопоставени лица, журналисти и целия български народ.

Точно в 10:00 часа, председателят на НС, загубила президентските избори именно в състезанието с Румен Радев, г-жа Цецка Цачева откри тържествената церемония. Тя покани новоизбраната президентска двойка Радев и Йотова да заемат своите места и пристъпи към официалната част.

Румен Георгиев Радев каза „Заклевам се в името на Република България!… Заклех се!“ точно в   10:05 часа.

Ген. Румен Радев се появява буквално от небето при това с мощна машина! От 87-ма година пази от небето Родината. Румен Радев подава оставка, след като губи търпение възкликвайки ядосан -„Няма нито един изправен самолет“. След това се връща за около година, но още по-емоционално окончателно си тръгна. От този момент ген. Радев влиза в политиката и не след дълго печели президентските избори през 2016-та година, като с това се превръща в петия български президент, избран демократично с подкрепата на БСП и около 60% от гласувалите българи.

президент, Румен РадевДо него ще стои съпругата му Десислава Генчева, като Първа Дама без почивка 365 дни в годината. Фокуса често пада именно върху нея, като през цялото време на мандата ще се обсъжда всеки един детайл от поведението и външния и вид. Предстои да разберем дали ще спази безупречно етикета, ще допълва ли имиджа на съпруга си, ще взима ли активна дейност в обществени инициативи и мероприятия. На официалната церемония г-жа Генчева бе избрала комбинация от черо и бяло в тоалета си. На пръв поглед класическа комбинация, но ако искаме да интерпретираме метафорично, облеклото и може да се възприеме като началото на един политически контраст.

Предишната „първа дама“ Юлияна Плевнелиева изобщо не се появи, проявявайки своеобразен егоизъм, демонстрирайки пред народа пълната неподкрепа към съпруга си Росен Плевнелиев, както и към президентската институция. Мнозина подкрепиха твърдата и позиция, но други оцениха поведението и като част от минусите във общата визия на експрезидента Плевнелиев.

За разлика от г-жа Плевнелиева, по- предишната президентша г-жа Зорка Първанова, не щадеше сили да демонстрира и доказва своята неоспорима роля в обществения живот. С безупречна визия и поведение, тя остави най-ярка следа в списъка от първи дами на България. Въпреки опитите да бъде опорочено личното пространство на Президента Георги Първанов, с класически жълти клюки по повод неговата съпружеска лоялност, г-жа Първанова остана недосегаема и с деликатна твърдост.

Освен, че продължи инициативата на Антонина Стоянова „Жените на ХХІ век“, г-жа Първанова остави след себе си своята следа като патрон на инициативата „Българската Коледа“, която продължава да събира средства за болни деца и медицинско оборудване за детски отделения. Трябва и да споменем това, че Зорка Първанова бе президентшата с най-дълъг стаж до сега. Тя бе до съпруга си два мандата.

В редицата на българските президентши първа бе пословичната със своята скромност г-жа Мария Желева, съпруга на първия демократично избран президент на България Желю Желев. За жалост и двамата са покойници. В новата история на България, президент Желю Желев и съпругата му ще останат символа на прехода и бурните събития от 90-те години на страната ни.

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.