ОПТИМИСТИЧНА ПЕСИМИСТИЧНОСТ

Самотни нощи, студено легло, празна чаша и останало от вчера КФС… или китайско, в по-лош случай. Познатата ситуация, в която всяка жена може да попадне, без да се усети. Причина — тя винаги е една… мъже. Тези мъже… способни да ни въвлекат в невъобразими измерения на самота и със същата лекота да ни изкарат оттам. Но най-шокиращото нещо е, когато настъпи моментът, в който осъзнаваме, че всичко е в нашите глави. Всяко състояние или емоционален порив всъщност е имагинерно състояние на духа. Всичко зависи от нас и въпреки това, въпреки „голямото“ осъзнаване на тези факти, ние отново оставаме в леглото немили-недраги без представа за бъдещето. Не може да не се запитаме как може да имаме бъдеще, ако нямаме настояще?

Наистина ли? Наистина ли ще оставим тези мисли да ни тормозят всеки път, когато се случи нещо непредвидено в личния ни живот?! Отговорът трябва да бъде категорично „НЕ“. Животът ни зависи изцяло от нашите решения, нашите цели. Веднъж един странен човек ми каза, че мечтите са за мързеливите хора. Истински мотивираните хора намират златната среда, нужна за изграждането на хармонична обстановка. Затова нека това да е нашата нова упорна точка. Нека тръгнем оттук. За да бъдем стабилни и успешни в начинанията си, трябва да си поставяме цел, която да ни бъде главната мисъл. Нека го направим като игра. Правилата са следните: никакво самосъжаление, никакъв шоколад в изобилие, никакви отклонения от целта. Целта: измъкване от депресията, породена от поредния неблагодарник. Пътят на постигане може да ви се стори труден, но повярвайте — колкото повече играете тази игра, толкова по-лесно ще ви се вижда постигането на всяка нова цел. Обстоятелствата няма как да станат по-лесни, но ние можем да станем по-силни, за да ги преминаваме без много усилия. Древните толтеки са казали много ясно, че енергията, която употребяваме за самосъжаление и тази, която употребяваме за радост, е абсолютно една и съща и зависи изцяло от нас какво да я правим. Дали да се превърнем в мекотело, което да мисли постоянно за несподелената си любов, трудностите в работата, незаинтересованите колеги и т. н., или пък да бъдем успешни дами — защо да не изберем второто, което ще ни донесе много повече поводи за радост и спокойствие, че и парички. Въпреки трудния период обаче е добре да се стараем да не влагаме много емоции, защото те често пъти действат объркващо и влияят на решенията. Това аз наричам оптимистична-песимистичност. Т.е. без очаквания и емоции да вършим каквото се изисква, за да попаднем в едно по-добро състояние на духа и пълен контрол над собствения живот.

Женската ни същност не ни позволява да не мислим. Не е естествено жена да не мисли и да се остави по течението, затова нека направим така: мислите да бъдат пренасочвани към нещо градивно, всеки път, когато се сетите… нали знаете… за онези неща. Мислете за нещо градивно, което ще ви донесе благополучие, защото няма нищо по-пагубно от затварянето в черупката на страданието. Също е важно да се знае, че животът се състои от периоди и никой от тях не е вечен. И слава Богу! Сегашното страдание не означава вечно нещастие. И обратното. Затова най-лесно е да следваме свещеното правило — да се радваме, когато идват тежки дни, защото е сигурно, че ще преминат и да имаме едно на ум, когато идват добри дни, защото и те ще преминат.

И накрая няма да има по-триумфално чувство от това, което ще изпитате, когато се погледнете пред огледалото и видите една красива, силна и успяла жена. Дори няма нужда да се връщате назад и да си спомняте депресията и лошото настроение. Просто се опитайте да забравите всички неволи, които са се случвали до сега. Човек никога не знае колко ще е дълъг животът му, затова най-умното нещо е да се наслади на дните си СЕГА. А за ОНЗИ… е, какво да ви кажа. Не чакайте злорадо момента, в който той ще дойде, пълзейки пред вратата ви, молейки за прошка с букет от рози в ръката си, така че всички съседи да го съжаляват, а вие да дочувате кикот от прозорците. Този момент почти никога не идва. Затова нека не ангажираме съзнанието си с излишни мисли. Любовта е дар, а не самоцел. Нека не я превръщаме в мания, защото това ще донесе само усложнения по пътя на нашата игра.

Фотограф: Емилиан Дечев • Модели: ALIA MODELS, fastcompany, hec

 

 

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.