Общопрактикуващите лекари в Перник на протест

Ефективен протест обявиха за вторник и общопрактикуващите лекари в Перник. Кабинетите на почти всички от 84 джипита ще останат затворени, обяви председателят на местната структура член на националното ръководство на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Борис Косаров. Недоволството си срещу новите правила в нормативната уредба, касаеща работата на лекарите и лечението на пациентите, те ще изразят в целодневен протест на площада в Перник от 9 часа. Лекарите изразяват недоволство срещу служебния рамков договор, който, според тях ще дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве, както и от недостатъчното пари за профилактични прегледи и направления за специалист. Те не одобряват идеята да се влиза в болници, аптеки и поликлиники с пръстов идентификатор.

С настоящото недоволство алармираме отново за проблемите, които ще се задълбочат с влизането в сила на НРД от 1 април, както и с въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 юни, който ще предизвика огромна листа на чакащи пациенти, обясни д-р Косаров. Той определя ситуацията в гилдията като нормативен хаос, който връзва ръцете на медиците и ще доведе до затруднен достъп на пациентите до първична медицинска помощ. Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за „служебен" Национален рамков договор. Министър Москов промени всички възможни наредби, с което се изпразва от съдържание рамковия договор, мотивира се д-р Косаров. Според него, министър Москов трябва да даде на заден ход и да се променят отново наскоро коригираните наредби, сред които тази за пакетите здравни услуги, за неблагоприятните здравни услуги, от които все повече лекари ще се оттеглят, както и наредбата за достъпа до здравни услуги, които са силно ограничени в новите документи.

Ще има кабинети, които да поемат спешните случаи, а информация за това къде се намират те ще има на вратите на всички протестиращи, увери д-р Косаров.

Източник: standartnews.com • Снимки: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.