Новото робство! Белгия подписва СЕТА! Валония „поддаде“!

Белгийските регионални и федерални власти са постигнали съгласие по обща позиция за подписването на търговското споразумение ЕС-Канада (СЕТА), съобщиха местни медии.

Белгийските политически лидери постигнаха консенсус в подкрепа на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, заяви министър-председателят на страната Шарл Мишел, цитиран от АФП и „Фокус“.

За постигнато споразумение потвърди и премиерът на провинция Валония Пол Маниет.

Одобрените от белгийците текстове са изпратени за обсъждане от посланиците на държавите от ЕС. Тези текстове подлежат на одобрение и от регионалните парламенти (областни съвети) в Белгия.

Преди няколко часа бе съобщено, че на вътрешно-белгийските преговори споразумение не е постигнато. Позовавайки се на местни медии, БТА съобщи от Брюксел за постигнат напредък, но не и за окончателно споразумение.

Насрочената за днес среща ЕС-Канада в Брюксел за подписване на споразумението все още не е официално отменена, но тази нощ канадските власти съобщиха, че премиерът Джъстин Трюдо остава в Отава. Говорител на канадското правителство повтори снощи позицията, че „Канада е готова да подпише това споразумение, когато Европа е готова“.

Преговорите между белгийските власти тези дни започват да напомнят за процеса по определянето на правителство, в които Белгия е рекордьор в Книгата на Гинес, отбелязва БТА. През 2010 г. Белгия изпадна в правителствена криза, съпътствана от денонощни преговори, продължили 541 дни.

Източник: dnes.dir.bg • Снимка: i.cbc.ca

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.