Монголски шаманизъм част I: Тенгеризъм

Тенгеризъм

Изследвайки различните култури от всички краища на света и в частност шаманизма, изобщо не очаквах, че в Азия съществуват такива практики, много наподобяващи общоприетите характеристики на шаманските учения, които ние знаем. От азиатските религии и учения до този момент знаех само най-известните две религии будизъм и индуизъм. Първата винаги съм усещала като чиста философия, докато втората – като учение, което е много хаотично, непоследователно и объркващо. Не е много по-различно като усещане и сблъскването ми с монголосибирския шаманизъм. За разлика от африканския и индианския например, тук са съчетани както монотеистични, така и политеистични вярвания, разбира се, не липсва и общуването с предци и духовен свят.

Монголски шаманИнтересен факт е, че думата „шаманизъм“ не се възприема особено добре от последователите на тенгеризма. Докато „шаманизъм“ е по-скоро наложен от западните науки термин, то в Монголия и Сибир по-акуратно е да се произнася цялото название на учението – тенгеризъм. Те считат, че тенгеризмът е един вид реверанс към духовете, докато шаманизмът изглежда е реверанс към самия шаман. Всичко това научавам от интересна статия, написана от непопулярен автор И. Зсиго, на която преди време бях попаднала съвсем случайно, но която отговори на много от въпросите, които си задавах около това учение. Ето какво още разказва историята за монголския тенгеризъм.

Няма да се учудите от следното твърдение – първият принцип в тенгеризма е, че всичко е живо. Растенията, животните, скалите, кристалите, водата – всичко има жив дух. Тези духове трябва да бъдат уважавани и обгрижвани, защото в противен случай земите, по които се намират, ще пострадат от някакъв вид нещастие. Ето защо балансът у всеки последовател на учението е на първо място, тъй като го държи нащрек. В тенегризма съществува един термин буян, който е много близък до разбиранията за карма. Тази концепция предава разбирането, че човек е задължен да носи отговорност за своите действия към себе си, другите и природата. Да речем, че това е вторият принцип на тенгеризма.

Традиционна монголска носия

Третият принцип е балансът. Балансът е важен за запазването на хармонията вътре в самия човек, в обществото и в заобикалящата го среда. Когато нещата излязат от перфектния баланс, всичко започва да върви по опасния път на разрушението и страданията. И именно тук се появява нуждата от шаман…

Следва продължение…

Още по темата:

Монголски шаманизъм част II: Шаманът

Монголски шаманизъм част III: Древните

Снимки: Интернет  Източник: http://www.shamagika.com/blog/tengerism

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.