Minneapolis Guitar Quartet и академичен смесен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ Пловдив с общ концерт на GuitArt

С невероятно вълнуващи представления изразяващи емоции, от докосваща сърцата интимност до зашеметяващa техника, Китарен Квартет Минеаполис (MGQ) пленява публиката в САЩ, Европа и Азия.

Еклектичният им репертоар който включва произведения от Йохан Себатастиан Бах, Астор Пиацола и Принц, е изпълнен с блестяща виртуозност и синхрон, постигнат благодарение на класическото образование и дългогодишния опит на ансамбъла. Програмата също така включва специални аранжименти на музика на японската джаз пианистка Хироми, финландската фолк изпълнителка Мария Калениеми и на класически композитори като Хоакин Родриго, Алберто Хинестера и Модест Мусургски.

Сред многобройните произведения написани специално за квартета е и композицията StarWaves на американския композитор Ян Краузе – една въодушевяваща смесица от рок и класическа музика, базирана върху песен на британския музикант Ник Дрейк, на която публиката на GuitArt Plovdiv ще има възможност да се наслади.

MGQ също така участва в иновативни колаборации, които включват изпълнения с хорове, програма с японската фламенко танцьорка Сачико „Ла Чайи“ , както и програма с майсторката на китайска лютня „пипа“, Гао Хонг. На концерта си в Пловдив, те ще представят съвместния си проект с Академичен смесен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ Пловдив, с диригент доц.Весела Гелева.

Четиримата виртуози – Джоузеф Хагедорн, Мая Радованлия, Бен Кункел и Уейд Оден, предразполагат към един интимен конктакт с публиката чрез тяхното пленяващо сценично поведение и тънко чувство за хумор.

“Много повече от квартет, повече от прекрасни музиканти, много над един стандартен камерен ансамбъл,“ казва композиторът-изпълнител Даниел Бернар Ромейн. „Те са посланици на звук, стил и субстанция.“

Квартета има издадени пет албума на лейбълите Albany, GSP и Innova, които са високо оценени от критиците.
Световната популярност на китарата като един достъпен инструмент, се вписва идеално в кредото на MGQ, които правят образователни програми, като популярния им Guitar Talk (китарен разговор) за публика от всички възрасти.

Най-новият проект на квартета се нарича “Guitar Ensemble Crash Course” (бърз курс за китарен ансамбъл) – 90 минутна интерактивна програма, която въвежда публиката в особеностите на ансамбловото музициране и кулминира в изпълнение на живо. Всички музиканти от MGQ са преподаватели в престижни колежи в САЩ и често провеждат майсторски класове по цял свят.

Концертът е на 28 октомври от 18:30 в концертна зала АМТТИ, Пловдив
Билети в мрежата на евентим.

www.facebook.com/guitartfest/
www.guitart.bg

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.