MARINAH (вокалистка на OJOS DE BRUJO) за VIRAGE Journal

MARINAH е артистиченият псевдоним на Марина Абад (Marina Abad), която в продължение на десет години е лицето на каталонската фламенко група OJOS DE BRUJO.

Здравей, Marinah! Как превърна музиката в свой живот? Твоите изпълнения са пълни с чувства, с гореща емоция.
Музиката е страстта ми още от деството, въпреки, че аз не съм от музикално семейство.
Започнах да пея още на 8-9 годишна, както всяко дете пред огледалото.

По-късно , когато попадах в бар или ресторант, винаги ставах и изпълнявах някоя песен. Представях си, че съм голяма певица.

Как реши, че фламенко ще е твоят стил, твоето второ „Аз“?
По фламенко ме запали майка ми. Въпреки, че родителите ми не бяха музиканти, израснах с много музика. И майка ми, и баща ми слушаха доста музика – в колата, у дома…. Имаше касетки на много музиканти от различни стилове – Manolo Caracol, Lole y Manuel, Beatles, Lou Red и Jimmy Hendrix. Баща ми много харесваше да слуша Bola de Nieve, Pablo Milanés и Fania All Star.

На 17 години вече изучавах по малко от всичките ми страсти :музика, мода, графични и визуални изкуства. Но музиката надделя и дадох изцяло предимство на фламенко. Започнах да взимам допълнителни часове по пеене и история на музиката. Самата аз обожавам старите песни. Спомням си с благодарност един случай. Доста по-голям от мен изпълнител провеждаше 7 дневен семинар по ударни и фламенко. Аз го посещавах всеки ден, всеки път си тръгвах с по 3-4 касети специално подписани за мен. Така пък започнах да пиша песни и да ги пея.

После опознах и други стилове – пънк, рокендрол, хард рок… Активно се занимавах със социална дейност. Участвах в лепене на плакати, организиране на събития в защита на каузи. Няколко години участвах активно в женска организация. През лятото в Formentera си изкарвах прехраната като сервитьорка или продавачка, разбира се пеех винаги и където можеше. Предимно пред туристи…

В Formentera се запознах и с Max, Juanlu и Dani, и така започна приключението Ojos de Brujo.

Кога беше това?
Това беше през 1998 година. От този момент до сега всичко бе зашеметяващо! 13 години не спирахме да пътуваме. Обиколихме всички континенти, получихме безброй награди – Би Би Си през 2004 г. Music Awards през 2006 г. През 2008 г. и 2011 г. получихме номинация в латинското издание на Грами. Изнесохме страхотни концерти на места като Сокало площад, пълен с хора в Мексико Сити, Central Park в Ню Йорк, Барбикан в Лондон, Операта в Сидни, l’Ancienne Belgique в Брюксел. Участвахме във Фламенко фестивали в N.Y, Womex, Glastonbury Великобритания, Pink Pop в Холандия, Roskilde в Дания, Sziget в Унгария, Pirineos Sur в Уеска, La Mar de Músicas в Картахена … и още толкова много места ! И толкова много любов, че мога единствено да кажа: Благодаря!

Аз съм певица с огромен късмет. Имала съм честта и възможността да пея с много артисти, на които искрено се възхищавам: Peret, Martirio, Pepe Habichuela, Belén Maya, Asian Dub Foundation, Daara J, Nitin Sawhney, Los Van Van, Orishas, Miguel Campello, Bebe, Manolo García, Muchachito, Vinicio Capossela! Огромно БЛАГОДАРЯ!

Предстои ти гостуване в България!
Да! С българската публика ще се срещна на 30-ти май в София, в рамките на Sofia GuitArt Fest 2017. Очаквам срещата да бъде емоционална!
Сигурна съм, че ще е такава! Благодаря ти!
Българската публика ще има възможността да се наслади на огнените фламенко изпълнения на MARINAH от Ojos de Brujo и фламенко китариста CHICUELO на 30.05.2017 от 20:30 часа в Sofia Live Club.
Съучастници на MARINAH & CHICUELO в тяхното музикално приключение са Carlos Sarduy на тромпет, клавишни и конги, Javi Martín на бас и David Domínguez на перкусии.
VIRAGE Journal

за повече информация: GuitArt Festival

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.