Мис Вселена България 2019 Лора Асенова: „Загърбете злобата и бъдете позитивни“

Лора Асенова за конкурса „Мис Вселена“

„Мис Вселена България“ 2019 година пред микрофона на Тори Алберт и обектива на EEM Photography & Management

Скъпи читатели, продължаваме модната поредица на Virage Journal „МИСля“ с очарователната „Мис Вселена България“ Лора Асенова. Срещата ни се осъществи в столичното заведение Plan B Sofia, където се насладихме на уютна и топла обстановка.

Лора се присъедини към екипа ни веднага след дипломирането ѝ като магистър на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Да, тя е и интелигентна, освен красива. Не очаквахте, нали? Така си и мислех.

Лора ни разказа в подробности за преживяването ѝ в най-престижния конкурс за красота „Мис Вселена“, който тази година се проведе в Атланта. Но освен това, тя ни разказа и за личните си и най-дълбоки и емоционални моменти от живота ѝ, без да прикрива подробности.

Какво си казахме с Лора Асенова, четете по-надолу.

ЧАСТ I – КОНКУРСЪТ

Здравей, Лора! Изключително ми е приятно, че заставаш пред обектива и диктофона на VIRAGE JOURNAL. Не мога да не започна с факта, че наскоро се завърна от големия конкурс Мис Вселена. Как се чувства едно красиво момиче след подобна емоция? Разказвай с подробности.

Здравей, Тори! За мен също е удоволствие да застана пред твоя диктофон и камерата на Ивайло!

Когато пристигнах в Атланта, осъзнах колко голям всъщност е конкурсът. Много искам и хората в България да разберат неговите същина и значимост, и че именно момичето, което ни представя на световен формат е същинската Мис. За мен пристигането там беше една огромна емоция, сбъдване на една моя мечта. От летището бяхме посрещнати като специални гости, като истински кралици на красотата. Съпроводиха ни до изхода и се погрижаха за багажа ни, а там ни очакаше огромна тълпа от фенове, които нямаха търпение да видят всяко едно от момичетата. Бяха екзалтирани, искаха да се снимаме и да разпишем автографи. В този момент разбрах, че участвам в най-популярният конкурс за красота в света. И бях повече от щастлива!

В България това нещо го няма…

Точно така. Тук това го няма. Няма такова влияние около конкурсът ни, което за мен е жалко. Надявам един ден това да се промени и да получим любовта и подкрепата на хората, защото те са много важни за нас.

Така започна моето голямо приключение наречено Мис Вселена.

Оттам ни придвижиха със специален ескорт до хотела, настаниха ни и всяко момиче срещна своята съквартирантка. Моята беше мис Хърватия (Миа Ркман). (Усмихва се…)

По усмивката ти да разбирам, че сте си паснали?

Да, тя е много мила, много забавна и много си допаднахме още от самото начало. Интересна история е, че започнахме да си говорим на английски, при което тя ме попита откъде съм. Аз ѝ казах, че родният ми град е Бяла Слатина и в този момент тя започна да тълкува значението на името на града ми. Каза, че бяло при тях означава именно цвета, аз отговорих, че и при нас също. След което тя даде идея да опитаме да говорим на нашите национални езици и тогава осъзнахме, че можем да се разбираме, говорейки си всяка на майчин език. (Смее се…)

Какво друго те впечатли покрай конкурса?

Имахме много дълги и изтощителни репетиции, но всичко беше под график. Цялата организация беше много стриктна и точна. Започвахме деня със закуска рано сутрин, а след това отделните групи момичета имахме различни задачи, включваши и благотворителни мероприятия. Например моята група имаше посещение на благотворителната организация Мeals on wheels. Самата организация се грижи за хора, които нямат възможност да си набавят сами храна. Те приготвят вкусна и топла храна,  всеки ден, която след това разнасят по домовете на всеки един от членовете на организацията. Освен храна за хората в нужда, имат и за животни. Но инициативата им не спира до там. Извършват и ремонтни дейности на някои от домовете на хората, за да могат те да имат необходимите условия за живот. Дори се грижат за набавянето на част от средствата, чрез собствено производство и продажба на пекани.

Нашето участие в тази благотворителна кауза се изразяваше, разбира се, в разнасяне по домовете, но също и в украсяването на кутиите, в които се извършват доставките. Всяка от нас остави лично послание и беше много забавен и запомняш се момент.

Изглежда това е бил специален момент за теб?

Да, така беше. Видях колко са готови хората да направят, за да си помогнат и че няма по-висша цел от тази да помагаш на ближния. Освен с тази организация, по време на конкурса се запознахме и с още една благотворителна организация – Smile train. Тя подпомага деца, родени с цепнатина на устната. Оказа се, че има стотици хора, които се раждат с този проблем. Програмата се грижи да набави средства за извършването на операция, с която се поправя този недъг при децата и те да могат спокойно да се усмихват. Също така обучават нови и млади лекари, които да могат да извършат процедурата в болници, които до този момент не са имали възможност да осигурят лечението. Идеята е тази инициатива да достигне до възможно най-много хора. Там се срещнахме с миналогодишната носителка на титлата мис Вселена (Катриона Грей), която беше с на през цялото време и ни запозна подробно с целите на организацията и нейното участие в нея. Всяко момиче украси по едно огледалце, което ще бъде подарено на дете, което след операцията ще види на това огледалце новата си усмивка. Написахме и картички с лично послание, които добавихме към огледалата. Наистина значими моменти.

Разкажи ни повече за задачите ти в подготовката за голямата сцена.

Пристигането ми бе точно на деня на благодарността. За американците това е голям празник. Имахме организирана вечеря, на която се запознахме с другите момичета, както и със супервайзъра, който се грижеше за нашата група. В моята група бяхме мис България, мис Румъния (Дорина Чихая), мис Хърватия и мис Италия (София Тримарко). Първият ден премина много бързо и още на следващия започнахме с многото задачи, които ни бяха поставили. Имахме дълъг лист със задачи, с които трябваше да справим. Той включваше няколко интервюта, на които се уточняват детайлите за теб, които по време на представянето ни биват разказвани, докато вървим по подиума. Освен това имахме проби на тоалети. Пробвахме банските костюми, тоалетите на Sherri Hill, обувките. Също така имахме прическа и грим, които бяха любезно предоставени от спонсорите на конкурса и фотосесия с известния фотограф Федил Бериша. След всички тези стъпки получаваш лентата, на която е изписано името на твоята страна. (Усмихва се…)

Какво почувства в този момент?

За мен беше огромна чест и гордост и наистина ме докосна.

Тъй като момичетата са много в тези конкурси (тази година участваха 90 миски) и е много трудно да запомниш имената на всички. Съответно всеки се обръща към теб с името на родината ти. Това също е много символично – ти носиш отговорността да представляваш цялата си държава.

Колко време имахте за подготовка?

Тази година нямахме много време за подготовка, просто такава беше организацията, но пък имахме страшно много забавни и незабравими моменти.

Всяка вечер имахме тематична вечеря в различен ресторант. Една от вечерите беше много забавна, получи се страхотно парти. Ресторанта се казваше Rock and Taco. Бяха ни сервирали вкусни такота, имаше рок музика, при която всички момичета станахме да танцуваме. Цялата вечер премина в танци и забавления.

Разочарова ли те нещо?

Не бих казала, че има какво да те разочарова там. На всяко едно момиче се обръща специално внимание. Нито една не е била подценена по никакъв начин, независимо от големината на страната, която представя. Всяка има право на избор относно тоалети. Когато момичето си хареса тоалет, той автоматично се прекроява по нейните размери. Предизвикват те ти да харесаш тоалета, да избереш това, което ще ти пасне и тогава те ти го дават. По никакъв начин не мога да кажа, че нещо ме е разочаровало. Организацията Мис Вселена е на изключително високо ниво и дори надмина очакванията ми.

Успя ли да разгледаш Атланта?

Да, имахме тематични посещения на значими места в Атланта. Посетихме тяхната ботаническа градина. Коледните светлини бяха изумителни. Отделихме време и на някои от известните им музеи, също и аквариума.

Какво си донесе от Атланта?

О, донесох си куп подаръци. И от момичетата, и за спомени магнитчета и сувенири. Много ленти си донесох, както и всички подаръци, които получих от конкурса. Всички дрехи, обувки, аксесоари, които употребявахме за конкурса, накрая ни бяха подарени.

Можеш ли да отличиш едно нещо, което те е впечатлило най-много?

Със сигурност това са професионалистите, с които имах възможността да работя. В частност най силно ме впечатли Лусиера – това е жената, с която провеждахме тренировките. Тя се грижеше за това как ще се представим на сцената, как ще изглеждаме, походки, пози, изражения. За мен тя беше много вдъхновяваща. Тя е много пламенна и отдадена на това, което прави.

Сприятели ли се с някои от другите момичета?

С голяма част от момичетата се сприятелих. Разбира се, много е трудно да общуваш с всички 90, но успях да завържа ценни прителства, които вярвам, че ще останат с години. Много си допаднах с мис Китай, мис Япония, мис Египет, мис Литва, мис Великобритания, мис Индия, любимата ми мис Хърватия. Направих много забавни видеа с филипинката, предвид закачката, която имаме от предишните конкурси. Тайлнадката също беше много чаровна и усмихната. Имаме си групови чатове, които все още поддържаме. Контактуваме си постоянно и, естествено, всяка една е готова да посрещне в държавата си другите.

Това би било интересно да се организира по някакъв начин, което ние да отразим. Предполагам, че всяко момиче има интересна история.

Абсолютно. Всяка имаше своята лична и вълнуваща история. Много хубаво преживяване беше като цяло.

Би ли променила нещо в представянето ти ако можеше да върнеш времето?

Бих постъпила по същия начин. Опитах се да се представя по възможно най-добрия начин, който можех да покажа. Доволна съм от себе си, дадох най-доброто. България беше поставяна в множество фенски класации. Например бяхме на първо място в класации за национален костюм за европейските държави. Бяхме и в много от прогнозите за топ 20. За мен това е едно огромно постижение.

Разкажи ни повече за уникалната рокля, която представи от дизайнера Стоян Радичев с народни мотиви.

Знаех, че на конкурса момичетата ще бъдат с огромни пищни костюми. Всяка година измислят все нови и нови неща, националната ни носия е много красива и всеки регион има своята специфичност и уникалност, но решихме тази година да заложим на нещо различно.. Вдъхновението за този костюм беше българската маслодайна роза. Самата рокля беше много красива и ефирна. Беше обсипана с цветя, като допълнение към нея имах украшение за косата също от цветя. В последствие реших като изненада за зрителите, за публиката и за журито да разпръсна множество розови цветчета, при което те реагираха много екзалтирано. Получих много овации за тази изненада.

Лора Асенова

Другите участнички питаха ли те за значение на нашата народна носия?

Проявиха голям интерес, много бяха впечатлени от роклята ми. Тогава им разказах за българската маслодайна роза и колко е ценно маслото, което извличаме от нея. Обясних още, че наричаме това масло течно злато. Това беше част и от моето представяне. И те бяха много впечатлени от това.

Лора Асенова

Какво не ни е достигало да спечелим конкурса?

Може би това е реномето на конкурсите в нашата страна. Знаем какви са спекулациите с тях. Това трябва да се изчисти и когато успеем да поставим конкурсите на едно по-високо ниво, тогава ще ни обърнат и по-сериозно внимание навън. Сигурна съм в момичетата, които изпращаме години наред, че представят България достойно. Те са харизматични, симпатични, с хубава външност, на високо интелектуално ниво. Ние не участваме за втора или трета година в този конкурс за красота. Имаме над 20 години зад гърба ни и смятам, че е време да се разчупи тази догма и да постигнем едно по-високо класиране.

Лора Асенова

Не е тайна, че теб те съпроводи неприятно преживяване с коментар от твоя колежка от бранша. Ти бе нападната публично, че не отговаряш на критериите за Мис Вселена. Докога ще продължава тази скрита война между миските?

Елементарните нападки не би трябвало да ги има изобщо, а и въпросното момиче очевидно не е запозното с условията за участие в подобен конкурс. В тази сфера трябва да се подкрепяме, място за злоба изобщо не трябва да има. Освен това на тези конкурси е много важна добротата. Момичетата трябва да имат богата душевност и да са добри, защото те са наблюдавани постоянно и трябва да бъдат пример за подражание. Не биха си позволили да изберат момиче, което не е с чиста душа или такова с ниски подбуди, каквито съществуват в нашата държава. Смятам, че е време да превъзмогнем този наш балкански манталитет.

Лора Асенова

За наше успокоение все пак не може ли да ни кажеш, че и другите момичета са ти споделили подобни препречвания с колежки?

За жалост не мога. За такива нападки и злобни коментари не чух нито една да сподели. В другите страни миските са изключително подкрепяни от цялата и нация. Посрещани и изпращани са с възторг и огромна радост. Гордеят се със своята представителка и и показват своята подкрепа.

В крайна сметка какъв е твоят отговор на тази и всички нападки, които си получавала?

Бих казала да загърбят злобата и да бъдат позитивни. Ако не могат да се радват на успеха на другите, то нека поне не го очернят. Но кому е нужна тази завист? По този начин само показваме едни грозни черти на българския характер, които смятам, че не е нужно да бъдат показвани извън пределите на страната ни. Нека бъдем добри и да се радваме на успехите си. Да се гордеем, когато който и да е българин постигне успех. Този успех е за всички нас.

Какво би посъветвала момичетата, които са тръгнали по пътя на моделството?

Много зависи от самото момиче. Трябва да бъде  уверена в себе си, да е чаровна, да е добра и да има богата обща култура. Лично на мен това ми беше мечта още от малка и се радвам, че не се отказах пред нито една трудност. Съветът ми е да не спира да мечтае и да се бори, защото емоцията, когато чуеш името си на победител е неповторима.

Лора Асенова и Тори Алберт

Ставаме свидетели на една изкривена представа за красота и мода тук на Балканите. Границата между красиво и гротеска за теб е…?

Това е другото нещо, което ми направи впечатление. В България всички млади момичета започват да се стремят към един образ. Опитват се да изглеждат еднакво. Не знам защо тази модата така се налага, тъй като в другите страни изобщо не е същото. На Мис Вселена се убедих, че търсят нещо съвсем различно. Търсят излъчване, търсят оригиналност, индивидуалност. Точно към това трябва да се стремим – да покажем своите черти, своя външен вид. Не бива да подражаваме на някого. Най-ценното качество, което имаме, е, че сме уникални и трябва да го изразим, а не да се сливаме с тълпата.

Защо мислиш, че се е стигнало дотук? Все пак момичета, които работят предимно в чужбина, казват, че извън тези предели не е така. Този вид е образ на подигравка за сериозните модели.

Това е така, защото им се дава популярност, дава им се поле за изява. В България тези неща се толерират, те се предпочитат и ги виждаме навсякъде – по реклами, по списания. Когато спрем да даваме поле за изява, когато спрем да харесваме тези образи, ще се променят нещата. Засега обаче не виждам да вървим в тази посока, за жалост.

Навън се търси различното и оригиналното. Време е и в България да се отворим за тези нови тенденции.

Лора Асенова и Тори Алберт

Съвсем вярно е. Вече виждаме какви успехи жънат модели, които дори имат недъзи и кожни заболявания, дефекти и т. н.

Точно такива модели вече са най-търсените и стават лица на големи марки. Те могат да наложат това нещо и го правят. Ние трябва да си вземем бележка. Вече нетипичната красота се оценява много повече.

Всеки има някакво усещане за стил и за мода и всеки, малко или много, следи някаква модна насока. Аз твърдо подкрепя световната нагласа, че може да бъдеш себе си с всичките ти недостатъци и отново да се чувстваш и да бъдеш красив. Красив си, когато носиш вътрешен багаж и одухотвореност. Тук в България обаче тези миски, които са осъзнали тази новост, остават назад от родното внимание.

Да, точно така е. Те остават назад от родното внимание, но имат такова отвън.

Лора Асенова

Какво следва след конкурса?
Ето, че аз още с връщането ми от конкурса се дипломирах като магистър по Електронен бизнес и електронно управление. Ще се занимавам именно с това – бизнес. С моя приятел имаме общ бизнес – фитнес зала, която развиваме успешно. Също така съм започнала развитието на онлайн продажба на бебешки дрешки. Естествено, моделството остава мое хоби, но то е само хоби и не разчитам на него за сериозна професия. Продължавам да се усъвършенствам и относно образованието си.

Въпреки всичко, проявявам огромен интерес и към подготовката на тазгодишния конкурс и ще се опитам да предам всичките си знания на новата Мис Вселена Бъгария.

Photo credit: EEM Photography & Management, личен архив на Лора Асенова

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.