КОЙ Е СВЕТИ ВАЛЕНТИН

КОЙ Е СВЕТИ ВАЛЕНТИН – ИСТИНАТА ЗА ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ОТ НАЙ-ОБСЪЖДАНИТЕ ЛИЧНОСТИ ОТ ХРИСТИЯНСТВОТО – СВЕТИ ВАЛЕНТИН.

Кой може да бъде свети Валентин? Истината е винаги някъде там, са казали от „Досиетата Х“ навремето. Само че днес няма да говорим за извънземни, а за един от най-обсъжданите светци – свети Валентин. Ето че дойде и дългоочакваният празник на влюбените. Е, Свети Валентин е дългоочакван от дамите предимно. Но като гледам и джентълмените колко пари пръскат за рози, бонбони и плюшени мечки, явно полудяването е повсеместно. Та, що е то Свети Валентин и има ли почва то у нас? Питате се вие, питам се и аз. Ето какво открих в моето скромно проучване по въпроса. Четете по-надолу.

Кой е Свети Валентин? Каква е истината за него?

Не че някой се замисля като цяло, когато трябва да се чества любовта, но почитането на свети Валентин на 14 февруари е само от католическата църква. Папа Геласий I обявява мъченика за светец около 494 г. Православната църква чества светеца на 6 юли.

През XIX век мощите на Свети Валентин били дарени от папа Григорий XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия. В последствие църквата става посещаема на 14 февруари в името на светеца.

През 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар.

Свети Валентин

С риск да разочаровам всички дами, връзката между свети Валентин и романтичната любов се счита за легенда и от католическата, и от православната църква. Затова през 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника от официалния си календар.

Макар празникът на свети Валентин да е свързван с древноримския празник на любовта луперкалии, за това няма никакви реални доказателства.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ Е, ЧЕ…

Луперкалиите се празнуват на 15 февруари. Предишният ден се посвещава на римската богиня на брака, майчинството и жените, Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.

Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира едва от XIV век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали. Това може да се прочете и в литературните произведения на Джефри Чосър от 14 век и по-точно в Parliament of Foules:

Това се праща на Свети Валентин,
когато всяка птица идва и избира своя другар.

По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. Вероятно много от легендите за Свети Валентин са били измислени в този период. Някои от най-известните легенди твърдят, че:

Вечерта преди мъчението на Свети Валентин заради това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело: „От твоя Валентин“.

По време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий II, свети Валентин тайно помогнал за уреждането на женитбите.

Свети Валентин

КОЙ ВСЪЩНОСТ Е СВЕТИ ВАЛЕНТИН?

Свещеномъченик италийски Валентин (Уалентин), епископ Интерамнски и неговите трима ученици мъченици Прокул, Ефив и Аполоний и праведни Авундий са пострадали ок. 273 г. при император Луций Домиций Аврелиан (270-275 г.). Православната Църква почита паметта им на 30 юли (12 август стар стил).

Свети Валентин бил епископ в Умбрия, Италия, в град Интерамни. Той имал от Бога дарбата да лекува различни болести чрез молитва към Господ Иисус Христос.

По това време в Рим пристигнали трима младежи езичници Прокъл, Ефив и Аполоний, които искали да се запознаят с римския език и наука. За свой наставник те избрали Кратон и живели в неговия дом. Случило се така, че синът на Кратон се разболял тежко – гърбът му се изкривил така, че главата му се оказала между коленете. Кратон се обърнал с огромна молба към епископ Валентин да помогне на болния. Когато дошъл в Рим, светият епископ се затворил с болния в една от стаите на дома на Кратон и се молил през цялата нощ. На сутринта, щастливите родители като видели сина си изцелен, повярвали в Христос и се кръстили заедно с всички в дома си. Учениците на Кратон – младежите Прокъл, Ефив и Аполоний също приели светото Кръщение и заедно с Херимон станали предани ученици на свети Валентин. Славата на духовния учител бързо се разнесла и много юноши и деца се обърнали към вярата в Христос.

Свети Валентин

Един от тях бил и синът на градоначалника – Авундин, който след като приел светото Кръщение разпалил в себе си духа и се обявявал открито за християнин. Това била смела постъпка, тъй като в това време, в света все още господствало езическото многобожие, а християнството било преследвано. Гневът на баща му и другите началници се стоварил върху неговия наставник – светия епископ Валентин. Започнали да го принуждават да се откаже от Христос и да се покланя на идоли. След множество мъчения, той бил хвърлен в тъмница, където започнали да идват учениците му. Като научил за това, началникът заповядал да извадят свети Валентин от тъмницата и да го обезглавят.

Кой е Свети Валентин?

Учениците на св. Валентин Прокъл, Ефив и Аполоний взели тялото на своя учител и го занесли в град Интерамни, където го погребали с почести. Те прекарвали дни наред в молитви на гроба на светеца и край тях започнали да се събират вярващи и езичници, които те обръщали в истинната вяра.

Това стигнало до знанието на властите.

Те заловили младежите и ги хвърлили в тъмница. Виждайки, че народът може да освободи страдалците, същата нощ палачите ги обезглавили.

Когато синът на градоначалника Авундий разбрал, че приятелите му са затворени в тъмница, той побързал да отиде при тях, но след като не ги намерил сред живите, силно се опечалил. Той взел телата им и ги погребал при гроба на свети епископ Валентин.

Вж. Свещеномъченик Валентин,
https://www.pravoslavie.bg/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD/ (достъп на 09.04.2020, 11:37 ч.)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ХРИСТИЯНСКИТЕ ВЪЗГЛЕДИ ЗА БЕЗСМЪРТИЕ НА ДУШАТА

Photo credit: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.