ИВАНОВДЕН

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

Свети Йоан Кръстител покръства Спасителя Иисус Христос във водите на река Йордан.

Днес, на 7 януари, Българската Православна Църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, а българските традиции – Ивановден. Ивановден е един от най-почитаните и чакани празиници.

Свети Йоан Кръстител, още наричан Предтеча, тъй като подготвял хората за идването на Иисус Христос, е братовчед на Спасителя, живял около река Йордан. Когато Божията майка Мария била бременна с Иисус Христос, посетила своята братовчедка Елисавета, която също била бременна. Според библейския разказ, Бог Иисус Христос и свети Йоан Кръстител се разпознали и поздравили още в утробите на жените. Роден е половин година преди Спасителя.

Свети Йоан Кръстител живял аскетично, обличал груби дрехи, но проповядвал за скорошното идване на Спасителя, което ще промени човечеството завинаги. Бил около 34-годишен, когато един ден Господ Иисус Христос дошъл при него, за да го кръсти. Свети Йоан бил учуден, казал Му, че трябва да станне именно обратното, но Иисус му обяснил, че от неговите ръце е отредено да бъде кръстен Спасителя.

По-късно свети Йоан е наказан чрез отсичане на главата по заповед на Ирод Антипа. Юдейският цар се опитва да съблазни жената на своя брат Филип Иродиада. Йоан Кръстител става свидетел на случващото се и се обръща към него с изобличителните думи: „Ти не трябва да я имаш!“. След тези си думи той е затворен в тъмница. На рождения си ден Ирод дава пиршество и дъщерята на Иродиада танцува за него. След като тя приключва танца си, той ѝ се заклева, че ще ѝ даде каквото поиска. Саломе пита майка си какво да пожелае, а тя ѝ отговаря „Главата на Йоана Кръстителя“. За да изпълни клетвата, си Ирод дава заповед да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.

След като му отсичат главата, Иродиада нарежда да не я погребват заедно с тялото, тъй като се страхува от възкресението на страшния пророк. Затова заравят главата му на тайно и неизвестно място дълбоко в земята. Нейната придворна Йоана, жената на Хуза, не може да търпи главата на един Божи човек да остане на това безвестно място и тайно я откопава и я отнася в Йерусалим, където я погребва в Елеонската гора.

Без да знае това, когато цар Ирод разбира, че Иисус извършва големи чудеса, се уплашил и казал:


„Това е Йоан, когото аз обезглавих. Той е възкръснал от мъртвите.“

В България обаче придаваме на историята за свети Йоан местни народни традиции, една от които е тази за Ивановден. Освен имен ден на всички, които носят имената Иван, Ивана, Иво, Ива, Ивайло, Ивайла и т. н., днешният ден е посветен и на кумовете.

По старата традиция на Ивановден кумовете трябва да изкъпят ритуално младоженците, сключили брак преди една година. През следващите години пък се ходи у кумовете с вино, месо и хляб. В някои региони пък се къпят само момите на чешмата за плодородие и здраве.

Снимки: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.