Ивайло Петров – фотограф и пътешественик в „Непознатия свят на фотомоделите“

Здравейте, приятели! Днешният ми гост е един от най-добрите фотографи, с които съм работила. Той е ценител на женската естествена красота, намира елегантност и философия в заснемането на фотосесия, наслаждава се на автентичността на градовете във и извън България, които обикаля, за да търси вдъхновение.

Любовта за него е с името на жена, но и с името фотография. Ако можеше, щеше да живее живота си в Италия, заедно с неговата муза.

Какво ни свързва, ще попитате, ами… фотографията, разбира се. Общите ни проекти създадоха Virage Journal, бившето издание VIA Magazine, заснели сме десетки фотосесии и ни предстоят тепърва нови предизвикателства, които да ви представим, драги читатели.

Пред микрофона на Virage Journal за първи път ще сподели скорошните си планове, а също и голяма новина, която бе изненада дори за мен.

Неговото име е Ивайло Петров.

Здварей, Иво! Безкрайно много ми е приятно отново да се срещнем и да поговорим за промените, надгражданията и… виражите в живота. В този ред на мисли, какво се промени при теб от последния ни разговор?
Здравей, Тори! За мен е истинско удоволствие отново да се срещнем! Много неща се промениха от последния ни разговор. Бях готов да прекратя фотографската си кариера преди няколо месеца, на 12 юли, датата, на която официално започнах през 2012 година. Мога да кажа, че това беше първият вираж, но не след дълго се появи и втори вираж в живота ми. Причината да продължа да снимам, разбира се, е жена – истинска муза, която дори без до го е целяла, ме накара да преосмисля решението си.

2019 година до момента е наситена с много виражи и проекти, които финализирахме и скоро ще представя публично, десетки успешни фотосесии на уникални места, нови приятелства.

Следя работата през цялото време и не мога да не отчета, че развитието ти е впечатляващо. Каква е тайната на успеха ти?
Много благодаря, Тори! Старая се да надграждам, да се развивам в посоката, която съм избрал и да следвам моя път. Тайната на успеха за мен е да правиш това което ти харесва и да го правиш с любов и желание, да гледаш напред, да имаш ясни цели, да се абстрахираш от хората, които ти действат негативно или се опитват да те спъват или ти завиждат. Никога не съм го криел, голяма част от своя успех дължа на фотомоделите, с които снимам. С не малко от тях аз съм в приятелски отношения, не го приемам като работа, нито пък те. С някои се познаваме и снимаме заедно от години.

Винаги си имал нюх към красивите и стилни жени. Може ли да се каже, че те са твоята муза, която те бута да продължаваш кариерата си като фотограф на модели?
Наистина е така. В кариерата ми на фотограф съм имал уникалната възможност да се срещна и да снимам едни от най-красивите и желани жени в България. Сред тях десетки носителки на национални и регионални титли за красота и участнички на международни конкурси като Мис свят, Мис Вселена и други, напоследък и с не малко плеймейтки. (Усмихва се) Да, определено сред фото моделите ми има няколко истински музи, както вече казах, една от тях ме върна към фотографията и тя се казва Дениз Хайрула. Тя обърна тотално представите ми  за момиче от корица на Playboy, както знаеш аз имах много негативно мнение за тези модели преди 3-4  години. Бих казал, че Дениз показа едно съвсем различно лице, поне във времето, в което я познавам, около пет месеца, през които заснехме пет фото-успешни-сесии с нея на различни тематики и локации в България. Някои от тях са в лавандулови поля, на морския бряг, както и в София.

И, за да не стане много лично (смее се) бих отличил още няколко фотомодела, както аз ги наричам, любими модели или музи. Щилиана Кирева е една от тях, лице на един от най-важните ми проекти „Be Yourself“, която участва тази година в четири фотосесии. Други мои музи са: Лина Тодорова (с нея също имаме четири фотосесии), Ива Ангелова, Камелия Владимирова, Марина Димитрова, Елица Йорданова, Габриела Великова, Николета Тодорова, Елнар Ахмед, Ивета Неделчева, Жанета Осипова, Вероника Илиева, Виолета Кралева, Лидия Алексиева. Толкова са много, че със сигурност пропускам някоя муза. (Смее се) Страхотни момичета, не само като фотомодели, но и като личности и характери, което за мен е дори по-важно!

Какви качества трябва да притежава перфектният фотомодел?
От гледната ми точка на фотограф и от моя опит и работата ми с над 150 модели, един  подчертан професионален фотомодел трябва да притежава редица качества, но може би най-важното е да има вътрешната заложба и желание да се снима, да го прави с удоволствие. Разбира се, много важна е самодисциплината, точността, отговорността към поетите ангажименти, да е комуникативна, да може да води диалог по време на фотосесията. Аз харесвам естествени фотомодели, непринудени, без естетични и пластични корекции, модели с природна красота и харизма.

Ако говорим чисто професионално, един фотомодел трябва да има нужната височина, над 170 см, красиво, атлетично тяло, мерки близки до идеалните 90/60/90 и да може да влиза в различни образи в зависимост от идеята и тематиката на фотосесията. Мисля, че перфектният фотомодел не съществува, както няма и перфектни хора, но познавам и съм снимал с такива, които са изключително близо до този идеал и са на много високо ниво, като например Александрина Цветкова, Александра Богданска, Радост Тодорова, Ина Вучкова, Ива Русинова, Емили Георгиева и други. Сега към този списък смело мога да добавя и Дениз Хайрула, която за кратко време, може би се е вслушала в моите съвети, но показа изключинелно развитие като фешън модел и с която те първа ни предстоят още съвместни фотопроекти и фотосесии в България и чужбина.

А какъв е твоят съвет към момичетата, които прохождат в сферата на моделството?
Към начинаещите момичета, които желаят да се развиват като фотомодели, бих се обърнал с призива, на първо място, да бъдат търпеливи и постоянни. В България на моделството се гледа, малко или много, като несериозна и временна работа или втора работа нещо, което е до време, или да се изкарат допълнителни доходи в свободното време. Ако желаят сериозно да се разиват в тази сфера, трябва да определят първо жанровете, в които биха се снимали, да изградят добро портфолио, което често пъти отнема време и средства. Да работят с различни, добри, признати фотографи, да се видят в различни светлини.

В началото на много начинаещи модели им е трудно да преценят точно в каква посока искат да се развият и нямат ясни цели. Желаят бързо да успеят, да получават високи хонорари като неосъзнават, че все пак имат конкуренция от утвърдени и наложили се лица и не малко от тях се отказват още след първите 2-3 фотосесии. Имам доста случаи, в които съм откривал момичета с огромен потенциал за фотомодели, с нужните мерки и излъчване, но те не са имали желание да се развиват в тази сфера и други случаи, в които момичета без необходимите качества се смятат вече за фотомодели от първата фотосесия, което е абсурдно.

Не на последно място, трябва да се учат, постоянно от успелите вече топ модели, да възприемат градивна критика и, разбира се, да не се отказват в трудните моменти!

Градивната критика сякаш наистина е трудна за преодоляване от повечето млади и неопитни момичета в тази сфера. А как протича една фотосесия?
Зависи от вида на фотосесията. Аз лично имам вече изграден мои модел на реализация на една фотосесия, за колегите не мога да кажа дали е подобен. Най-общо в три етапа – подготовка на фотосесията, заснемане на фотосесията и избор и постообработка на кадрите. Винаги държа, ако не се познавам с фотомодела, да отделим време да скъсим дистанцията, било то в социалните мрежи, както става най-често вече, или на предварителна среща. За по-мащабни проекти, когато участват и повече от един модели, предварителната подготовка е още по-важна: проби на дрехи, стилистика, избор на грим и прически на моделите.

По време на заснемането на една фотосесия на моделът трябва да се създаде комфортна, приятна среда, да се чувства спокойна, уверена в себе си, да може да разкрие своя потенциал, разбира се, важно е да има добра комуникация и доверие между модел и фотограф, ако е нужно да бъде напътствана, но аз предпочитам моделите да бъдат себе си и не изисквам от тях някакви точно определени пози, когато това не се налага изрично. По-опитните и професионални модели вече имат изграден стил на позиране. С тях като цяло фотосесиите протичат по-гладко и успешните кадри са много повече, въпреки че и от напълно начинаещи момичета съм бил приятно изненадан, като тук бих посочил примерно Моника Тодорова.

Какви са проектите, върху които си състредоточил вниманието си?
Проектите, които в момента са на дневен ред и по които снимам, а някои от тях вече съм завършил, са няколко.

Завърших тази година първия ми черно-бял личен еротичен проект „Be Yourself“, за който в рамките на две години заснех осем фотосесии с осем различни фотомодели и лице Щилиана Кирева.

Друг дългогодишен проект, по който работя, отново личен е „Royal Beauties“, за него през тази и миналата години заснехме четири фотосесии с кралици на красотата, носителки на национални и регионални титли – Дениз Хайрула, Щилиана Кирева, Николета Тодорова, Ива Ангелова, Жанета Осипова и Гергана Желева. Тези четири сесии са част от проекта и са обединени под  заглавието „Be Queen“. Имахме уникалната възможност да ги заснемем на исторически места свързани с българското царско семейство, каквато е и идеята на проекта, а именно в „Двореца Балчик“ и вила „Тихото гнездо“, както и ботаническата градина, парка на „Двореца Врана“, Царския дворец „София“, Руската църква „Св. Николай“ и Военния клуб в София. Този проект тепърва ще се развива и заснема в още дворци и резиденции в България и в Асизи, Италия.

И двата проекта ще завършат с издаването на тематични календари за 2020 година, чиито графичен дизайн отново ще поверя на РА QR Media Ltd

Последният от дългогодишните ми проекти, също мащабен, започнат през април 2015 година и с вече 17 заснети фотосесии в София, Враца и Видин, е проектът „Будоарна Венеция“. Предстои следващата година през септември заснемане на финалната част от проекта във Венеция и Венецианската лагуна, с избраната за лице, ослепителната Дениз Хайрула. Очаквам да реализираме грандиозни фотосесии с фин еротичен характер, пречупени през модната стилистика, с изразена класа и стил, които да изразят амплоато на Дениз – различна, непредсказуема, дръзка, властна, неописуемо красива и сексапилна, но и да покажат нейния вътрешен свят, който тя много умело пази.

Какво ново предстои да видим от теб през идната година?
Новата 2020 година ще започнем с нов бранд, ориентиран не само към фотографията, но и към промотирането на успешни фотомодели. Ще разкрия неговото име първо пред теб и читателине на Virage Journal. И неговото име е (смее се) „EEM Photography & Management“, а какво точно означава съкращението ще разберете на 1 януари 2020 година във Виена, където ще го обявим публично, силно се надявам с най-любимия ми фотомодел и моя незаменима муза.

Работим от вече над две години, макар и с прекъсвания, върху още един проект – електронно списание за фотография и мода, в което специално място да се отделя върху представянето и промотирането на моделите, с които съм работил и работя до момента. Списанието ще бъде със собствен сайт, интерактивно, надявам се да успея да привлека и добри автори, с някои от тях вече съм работил заедно в списание VIA Magazine, като теб Тори, Ивайла Тодорова, Вероника Попова, Борислав Радославов, Добромир Добрев, за да бъде на достатъчно високо ниво. Електронно списание ще се казва „FOTO&Fashion“ и предвиждаме да има четири издания годишно на всяко тримесечие, като силно се надявам да се хареса и да се чете. Ще стартира с напълно безплатен достъп за всички интернет потребители, надявам се също от 1 януари 2020 година.

От началото на 2020 година започвам да пиша и първата си книга „Непознатият свят на фотомоделите“ и тук е моментът да те поканя за рецензент, когато стане готова, ти ще си първят човек, който ще я прочете. Пък и сама ти ще си част от нея! (Усмихва се)

Разбира се, има и още интересни проекти, някои от които са на начален етап, за които се търси финансиране, но нека да ги запазя в тайна за момента. Като цяло 2020 година очаквам да бъде още по-успешна, завършваща за някои дългогодишни проекти, както и начало на нови предизвикателства, най-вече в полето на еротичната фотография.

Невероятна новина, за която благодаря, че сподели за първи път пред мен. Разбира се, ще продължим съвместната ни работа на съвсем различно ниво, като екип, както сме правили и досега. Но отделно от работата, какво се случва в личния ти живот – ще те видим ли скоро от „другата страна“ на фотоапарата като… може би младоженец?
Доста години личният ми живот беше на заден план, бях изцяло посветен на фотографската си дейност, на конкурси за красота, на подготовката и реализацията на стотици фотосесии, на кариерното ми развитие. Преди два месеца приоритетите ми се промениха, дори преобърнаха на 180 градуса, както се досещаш, причината за това е една невероятно красива и интелигента жена, която ги промени без самата тя да го осъзнава и без да го е искала.

Не бих си позволил да си правя каквито и да било планове на този етап, но честно казано, да! Иска ми се да бъда и аз от „другата страна“ на фотоапарата и точно с нея (смее се). Но пак ще кажа, животът се случва докато правим планове за бъдещето – нека живеем за мига. Ако има промяна в семейното ми положение, обещавам, ти отново първа от всичките ми приятели журналисти и редактори ще разбереш, дори преди Runway. (Смее се).

Къде виждаш живота си след 10 години?
Ако си позволя да помечтая за миг, като успял моден фотограф в Милано, женен за жената, която обичам, а тя – световен топ модел с успешна кариера във Victoria Secrets. И поне две дъщери. Много смело, нали? Но аз винаги съм следвал посланието към мен на един от най-успешните фотомодели, с които съм снимал, Радост Тодорова: „Винаги бъди себе си и никога не се отказвай от мечтите си!“ Дай, Боже!

Какво друго те вдъхновява?
Тя ме вдъхновява най-силно и постоянно. Местата, на които бих искал да съм с нея, също ме вдъхновяват, наскоро обиколих и снимах на много красиви места – Лигурската ривиера и Лазурния бряг, столицата на модата Милано, Торино, Генуа, Монако, Монте Карло, Ница, Кан, Сан Ремо… градове, всеки един със свои собствен дух и великолепие!

И последно – твоето послание към читателите на Virage Journal е…
Нека бъдем по-добри ХОРА, нека има повече ЛЮБОВ и мигове на щастие, които да запечатваме в красиви снимки и спомени! Да не спират да следват мечтите си и да се борят, дори когато мислят, че битката е изгубена, да не губят надеждата и вярата…

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.