Goodshield Aguilar – животът на един музикален воин

„Няма стъпки, които воинът следва. Съществува само лична сила.“
К. Кастанеда „Дарът на орела“

Понякога стоя тук сама, на моето легло, мислейки как да изразя вижданията си за света. Как да покажа на всички това, което се заражда в главата ми и чака най-подходящия момент да се отприщи и да покаже на хората около мен, че светът не е само това, което виждаме и вдъхновението идва отвън – извън нас самите. Като заговорих за вдъхновение, нещо, което е водещо в живота ми, не мога да не спомена, че неговите проявления докосват по много специален начин най-тънките струни на душата.
Както всички вече знаете, моето привличане към индианската култура датира още от ранните ми ученически години, когато баща ми четеше книгите на Карлос Кастанеда на глас. Още от тогава исках да се докосна до магическото, невидимото и спиритуалното (дребните човешки мечтания) и, разбира се, винаги намирах начин да си осигуря тези преживявания. Музиката, като част от магическото, стана главното ми вдъхновение.
Така един ден попаднах съвсем случайно на един индиански изпълнител, чиито корени са от племената Яки (това, което е било и на дон Хуан) и Лакота. Неговото име е Goodshield Aguilar. Той се занимава не само с музика, но с всякакви изкуство, които следва още от детските си години. В момента се бори със защитата на бизони по целия свят.
Но, за да сме съвсем наясно с неговите занимания, предлагам да разгледаме заедно следното интервю и след това да направим коментар на прочетеното.

Здравей! Не мога да не изразя щастието си, че отговори на моята покана за участие в нашия проект. За мен и моя екип е изключително интересно всичко, което се случва покрай теб, затова би ли ни разказал повече за музиката, която правиш и кои са твоите вдъхновения?
Най-големите ми вдъхновения са свободното мислене, моето семейство и, естеството, това, което ни заобикаля. Да бъда в природата винаги ме учи нещо за себе си, които след това се превежда чрез музика и изкуство.
Кога разбра, че искаш да се занимаваш с музика? Следваш ли някаква традиция?
Майка ми е свирила на пиано, но и не само тя. Много други роднини са свирила на различни инструменти, така че аз винаги съм знаел, че искам да се занимавам с музика. Може да се каже, че от тригодишен искам да съм музикант, но не го приемах достатъчно сериозно, докато не станах на 13 години. Израснал съм далече от традиционната ми племенна група, така че научих повече за корените си, когато станах тийнейджър и започнах да посещавам събития и тържества. Такъв човек съм, че винаги търся сходства в очевидно различни култури. Следвам мултиперспектива на това как виждам земята, звездите и духовността като цяло.
Не е тайна, че индианската култура е истинска мистерия за нашата България. В биографията ти видях, че имаш жилка от племето Яки. Би ли ни разказал повече за твоите хора? Какво е важно за вас?
Ами, всъщност баща ми е от Оглала Лакота, а майка ми – Паска Яки. Това са две съвсем различни като култура племена. Хората от Лакота са наричани номади (занимаващи се с бизони), а племето Яки следва традициите на ясновидците (ясно виждащи потичащата енергия), които използват пейот за свой съюзник.
Всички около мен знаят, че съм най-големият фен на творчеството на Карлос Кастанеда и ми е интересно да разбера какво е твоето мнение?
Определено харесвам творчеството на Карлос Кастанеда. Въпреки че критиците твърдят, че той някак прави по-романтична представата за Яки, отколкото реално е. Най-малкото той ни представя различна гледна точка, с която всички трябва да се съобразим, независимо дали ни харесва или не. Той ми даде някаква представа за културата на собственото ми племе Яки, която ми изясни много повече неща. До сега я изживявах само по повърхностния традиционен начин.
Кое е най-красивото нещо във вашата култура и ти използваш ли го за вдъхновение на твоето творчество?
Най-красивата част от нашата култура е, че ние виждаме всички като наши роднини. Това, което ние придаваме на външния свят, винаги ще се върне върху нас самите. Всичко около нас е свързано с нас, чрез духа, материята и космическото… както тук в тази реалност, така и в паралелните светове. Когато се разграничаваме от другите, ние всъщност късаме тази изначална връзка, а това може да доведе до последици и страдание не само за нас, но и за околните. Истината е, че ние сме взаимозависими, а не независими.
Какво чувство искаш да предадеш на хората по света? Например аз изпитвам свобода и желание да дойда и да изуча всичко за индианската култура.
Чувството, което искам да придам на света е усещането за обединение. Върху нашето шаманско колело имаме изографисани четирите основни цвята на човечеството – бели, черни, червени и жълти. Пророчеството казва, че само когато всички те се обединят и се сработят заедно, само тогава ще се заздрави връзката между нас и ще се излекува земята от големите поражения. Това, което аз правя в тази насока, е да се съсредоточавам върху нашите общи черти и главно върху нашите езически корени, преди да се разделят в институциализирани религии, които се превръщат в корумпирани правителства и с това само унищожават земята и древните ни традиции. Всеки човек идва от земята, звездите, а от тук се формира и племенното съществуване. Тогава, в началото, сме общували в хармония и мир със събратята си и останалите жители на планетата. Така че ние можем да се учим от всички и всичко, ако отворим себе си и си позволим да погледнем света от други перспективи. Някои си спомнят, други имат нужда да им бъде припомнено. Само обединението ще ни спаси от нас самите.
А сега да преминем към малко по-лични въпроси. Какъв беше като дете? Обичаше ли да излизаш и да играеш с другите или предпочиташе да си стоиш вкъщи?
Аз съм едно дете, отгледано от майка и баба, така че аз постоянно бях сам, освен когато ходех на училище. Но дори в училище бях самотен, защото се чувствах толкова различен от останалите. Това чувство не ми харесваше. Иронията тук обаче е, че когато оставах сам, се чувствах по-малко самотен. Имах щастието да израсна на село сред природата, което ми повлия най-положително.
Ако имаше достатъчно сила, за да промениш света, какво би променил?
Ако имах такава сила да променям, бих спрял неустойчивата и деструктивна употреба на енергията. Например може да вземем използването на нефт, въглища, ядрена енергия и хидро язовири. Това са най-унищожителните корпорации на планетата, убиват ни бавно и насаждат ново мислене в бъдещите поколения. Ние имаме възможност и технологии да използваме всичко чисто и свободно направо от планетата, но тези корпорации, които печелят от добивите, водят до смърт земята. Тяхната политика няма да бъде ефективна, ако ние се обединим и изискаме да използваме свободно земята. Важно е да не забравяме, че ние не я притежаваме, а я взимаме „под наем“ от нашите праотци.
Вярваш ли в твърдението, че човек може да постигне всичко чрез правилен начин на живот и това важи ли за теб?
Силно вярвам, че всичко е възможно. Вярвам още, че великата тайна, която наричаме „живот“, винаги има интересни начини да ни покаже това, което иска от нас да разберем. Това може да се случи обаче само ако нашите сърца и съзнания са отворени към различните учения. Мисля, че тези, които се вслушват във вътрешните си гласове и вижданията на другите, които живеят по много по-балансиран начин, могат да достигнат велики постижения в живота. И ако тези практики стават все по-рафинирани, вселената ще се погрижи да станат още по-достижими. Наистина зависи от това къде са сърцата и умовете ни – трябва да са в хармония.
Кога си бил най-щастлив?
Имам чувството, че с течение на времето ставам все по-щастлив. Това не означава, че животът е постоянно перфектен. Човек винаги има препъникамъни по пътя си, но хитрината е как той ще избере да реагира на тях. Дори най-лошите ни преживявания могат да донесат велики постижения и ценни уроци. Чувствам се щастлив, когато разбера правилно уроците и премина теста.
Имаш ли тайно място, където се криеш, когато нищо не върви както трябва?
Местата, които ме покриват са музиката и изкуството. Двете са много лични преживявания за мен. За да бъде креативен и да създава музика, човек наистина трябва да прекарва много време насаме със себе си, така че, да, това може да се каже, че е моето бягство от ежедневието. А пък ако имам нужда от място, където да отида, то това са плажът, гората и студиото ми.
И за край, какво е твоето послание към нас – другата част на света?
На всички европейски читатели бих препоръчал да гледат филма „Пещерата на забравените сънища“. Филмът разказва за пещерите, които са намерени в Европа, изрисувани с 30 000-годишни картини на хора, които ловят мамути и биволи, както и много други сцени. В Европа е имало милиони биволи, точно както и в САЩ е имало. Както тук, така и там те са избити, за да бъдат контролирани племената, които са живеели в хармония със земята. За сега моята мисия е да помогна на хората да си спомнят. Ние всички трябва да си спомним (началото), за да може тези четири цвята да се обединят и да постигнем отново хармония. Аз работя с кампанията „Buffalo Field Campaign“, които се опитват да спасят последните чистокръвни биволи в областта Йелоустоун, Монтана. Моля, посетете нашия сайт и предайте нататък. Благодаря!
 
И, читателю, не забравяй, че светът може да покаже от себе си невиждани страни. Как може да разберем нещо, ако не се докоснем до него, ще попиташ ти. „С вяра!“ ще отговоря аз…

 “There are no steps to anything a warrior does. There is only personal power.”
C. Castaneda “The Eagle's Gift”

Sometimes I stand here alone on my bed , thinking how to express their views on the world. How to show everyone wha’s in my head and wait for the right moment to unleash and to show people around me that the world is not only what we see and inspiration comes from outside – outside ourselves. Speaking of inspiration , something that's leading in my life, I can not mention that it’s manifestations touch in a very special way the thinnest strings of the soul.
As we all already know, my attraction to Native American culture dates back to my early school years, when my father was reading Carlos Castaneda's books aloud. Ever since then I wanted to touch the magic, invisible and spirituality (small human dreams) and, of course, always find a way to provide these experiences to myself. Music as part of the magical, became my main inspiration.
So one day I came across accidentally on an Indian artist whose roots are from the Yaqui (what was and Don Juan’s as well) and Lakota. His name is Goodshield Aguilar. He is dealing not only with music, but with any art that follows since childhood. Currently fighting protection.
But, we are quite aware of his activities , I propose to examine together the following interview and then make a comment read. 

Hello! I can not express my happiness that respond to my invitation to participate in our project. For me and my team is very interesting everything that happens around you, so could you tell us more about the music you 're doing and what are your inspirations?
My biggest inspirations are free thinking, my family and the nature that surrounds us. Being in nature always teaches me something about myself, which then translates through music and art.
When did you realize you wanted to do with music? Do you follow a tradition?
My mother played the piano and many other relatives around me also played instruments, so I always knew that I wanted to make music since I was 3, but I didn't get very serious about it until I was 13. I grew up away from my traditional tribal group, so I learned more about my culture as I became a teenager and would start attending gatherings and ceremonies. I am a person who looks for similarities in many different cultures, so I would say that I follow a multi a perspective blue print of how I view the earth and stars and spirituality.
It is no secret that Indian culture is a real mystery to our Bulgaria. In your biography I saw that you have a streak of Yaqui. Could you tell us more about your people? What is important to you?
My father is Oglala Lakota and my mother is Pasqua Yaqui which are two very different tribes from each other. Lakota were the buffalo people (nomads) and Yaquis were the peyote people (visionaries).
All around me know that I am the biggest fan of the works of Carlos Castaneda and I'm interested to know what is your opinion?
I like Carlos Castaneda's works, even if some critics claim that my be romanticizing the Yaqui culture, it is atleast a different point of view, which I feel that everyone needs, whether we agree or not. It gave me some insight about my Yaqui culture from a different angle than if I was just living very traditional.
What is the most beautiful thing in your culture, and you use it you inspiration to your creativity?
The most beautiful thing of native culture is that we see everything and everyone as relatives. What we affect around us will always come back to us. We see everything as being connected through spirit, physics and cosmicall… as above, so below. When we separate ourselves from all that is around us, we become disconnected and can suffer or cause there to suffer around us. We are "Interdependent", not independent.
What feeling do you want to send the world? For example I feel freedom and a strong desire to come and learn more about your lands and traditions?
The feeling that I want to send out to the world is unity. On our medicine wheel, we have the four colors of the original human people – the black, red, yellow and white, and it is prophecized that only when the four colors work together in harmony again, will be truly heal the earth from further destruction. I focus on our similarities, mainly our pagan roots before we were separated by institutionalized religions, which were just corrupt governments destroying our ancient cultures and the earth. Every human on this planet came from an earth and star based, tribal existence, and it was then that we truly existed in true peace and harmony with the earth and its other inhabitants. So we can learn from everything and everyone if we allow ourselves to understand other perspectives… some still remember, others need to be reminded. It will be unity that saves us from ourselves.
Now we move on to a little more personal questions. What you were as a child? Do you like to hang out and play with others or prefer to stay home?
I was an only child, raised by my mother and grandmother, so I was alone most of the time if I wasn't in school. Even in school, I felt alone because i felt different than everyone else. I didn't like that feeling. But alone, I felt less alone, if that makes any sense. I was also fortunate to grow up in the country side so I had a lot of nature to influence me too.
What would you do if you had a power to change the world?
If I could change the world, I would stop the use of unsustainable and destructive energy production such as petroleum, coal, nuclear , and hydro dams. These are the most destructive corporations on the planet and they are killing us slowly and do not have our future generations mind. We have the technology to all have free , clean energy, but the corporations that profit on our planets demise and enslaving us to their destructive political agendas cannot profit from us if we all had free energy. We do not inherit the earth, we borrow it from our great grand children.
Do you believe that a man can achieve everything with the right way of living and is how it works for you?
I strongly feel that anything is possible and I know that the great mystery we call life, always has interesting ways of showing us what we are meant to understand, but only if our hearts and minds are open to the teachings. I feel that those who listen the most to the inner voices, and the perspectives of others who also live in a more balanced way, can achieve great things in life. And as theses practices become more refined, the universe will provide even more so. It really does depend on where our hearts and minds are. They have to be balanced.
When were you happier?
I feel that as time moves on, I can only become more happier, but life isn't always perfect. We will always have bumps in the road, and the true test depends on how we chose to react to the situations. Even the most powerful lessons in life could come from our worst experience. And I feel the happiest when I realize the lessons in life and I pass the test.
What is your secret place to hide when nothing’s ok?
Music and art are my places to "hide". They are both very personal and to really be creative with music and art, one must really spend a lot of alone time, so it becomes my little retreat away from the busy life. If I need a place to hide, I go to the beach, the forest, or my music studio.
And in the end, what is your message to us – the other part of the world?
To all the European readers, I would like you all to watch a documentary called, „Cave of forgotten dreams“. It is about the caves being found in Europe with 30,000 year old cave paintings of people hunting buffalo, mammoths, and many other images. Europe had millions of buffalo just like the United States did, and most pagan, tribal, Europeans cane from buffalo hunting people just like the United States. And the buffalo were killed for very much the same reasons, to control the tribal people who I were living in harmony with the earth. My mission in this time right now is to help people remember. We must all remember, so that those four colors work in harmony again. I work with the „Buffalo Field Campaign“ (www.buffalofieldcampaign.org) who are trying to help save the last pure, wild buffalo in Yellowstone, Montana. Please check out our website and spread the word. Thank you!
 And, reader, do not forget that the world can show by himself seen parties. How can you understand something if you do not touch it or see it, you may ask. "By faith!" I will answer…


Author: Tory Albert • Снимки: Личен архив от Facebook страницата на Goodshield Aguilar

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.