Фламенко, болеро, салса и етно музика ще „изпепелят“ сцената на „GuitArt Fest Plovdiv“

С изпълнения на испанския „Еду Вико Секстет“ ще бъде открито второто издание на международния „GuitArt Fest Plovdiv“ на 27 октомври 2017 год. Бандата се води от младия и талантлив китарист Еду Вико, който смесва в творчеството си каталунски и андалузки ритми по експлозивен начин.

Пловдивските меломани ги очаква невероятен фламенко спектакъл, който ще ни поднесе Вико в компанията на брилянтни музиканти, певци и танцьори на сцената на Драматичния театър.

Фестивалът ще се състои от 27 до 29 октомври под тепетата и отново ще събере най-добрите майстори на китарата с техните почитатели.  Сред другите участници в GuitArt Fest Plovdiv са Марко Тамайо – Куба, Джес Псалия – Малта, и дуото „Ритмос негрос“ – Перу /България.

Кой беше първия ти контакт с китарата?
Помня, че бяхме на гости на чичо ми. Прадядо ми е бил музикант и там имаше негова китара. Всеки път, когато я виждах, не можех да спра да си играя с нея, да се опитвам да свиря. Мисля, че точно тази китара събуди в мен страстта към музиката и реших, че ще направя всичко възможно, за да стана добър китарист.

Взимал ли си уроци като малък?
Да, от седемгодишна възраст започнах да ходя на уроци. Имах много учители.

Кой тип музика ти е въздействал най-много, когато беше дете?
Започвайки да се уча, слушах непрекъснато всичко на Пако Де Лусия, но също така залитах и по джаза и фънка.

Какво те привлича във фламенкото?
Това е стилът, в който основно работя. Привлича ме неговата неравноделна метрика, начинът, по който се изпълнява и се пее и музикалното богатство, което се крие в него.

Как се култивират млади таланти във фламенко културата? Има ли приемственост между поколенията?
По-скоро младите се учим сами, но нашите основни допирни точки са тези, които предишните поколения за поставяли. Тези предишни поколения музиканти индиректно ни напътстват.

Ти си един добре развит китарист. Какво правиш за да се самопромотираш и да растеш като музикант?
За мен контакта с други артисти и музиканти е много важен. Свирейки различни стилове с колеги ми помага да израствам музикално. Но най-важно е колко усърдно работиш и колко си постоянен в усилията си.

Тези дни изглежда така, сякаш животът и кариерата на един музикант са пълни с възможности за самореклама, значително повече от преди. Това така ли е?
Съвременната технология е толкова напред, че днес е по-лесно да се покажеш пред света и най-вече да комуникираш лесно и бързо, с когото си пожелаеш. Но това, което наблюдавам е, че електронната музика е завзела много голяма територия, което пък прави нашият живот по-труден.

Какво искаш останалият свят да познае и да разбере, що се отнася до каталунската (барселонската) култура?
В Каталуня не съществува само една култура, а множество от разнородни култури, които съществуват и се развиват заедно от много години. Разнообразието е най-силният му аспект, също така и начинът, по който хората живеят заедно, уважат се, възприемат, и се радват на културите, с които съжителстват.

Кои са жертвите, които един музикант трябва да прави, за да има дълга кариера?
Най-голямата жертва я правиш със семейството. Музикантите прекарват по-голяма част от времето си на път, по турнета. Дали е Коледа, рожден ден на близък човек или друго важно семейно събиране, ти го пропускаш, или поне често не можеш да присъстваш.

Кои са концертите, с които най-много се гордееш?
Спомням си един много специален. Беше от първите ми изяви. Бях само на 15, а свирих с заедно с Диего Кортез в Националния театър на Каталуня.

Разкажи ни малко за спектакъла, който българската публика ще може да види в Пловдив този месец?Ще бъде спектакъл, подходящ за хора от всякакви възрасти и с различен музикален вкус. Ще заведем публиката на едно фламенко пътешествие. Публиката ще може да се наслади на традиционно фламенко, комбинирано със стилове като болеро, салса, и етно музика.

Какво е твоето послание към публиката?
Иска ми се всеки един човек да бъде докоснат емоционално от богатата хармония и вдъхновяващата ритмика на фламенкото. Ще бъда щастлив, ако мултикултурните мелодики и експресивността на този стил стигнат до всички сетива на хората, дошли да послушат.

VIRAGE Journal е медиен партньор на  GuitArt Festival.

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.