ЕЛЕКТРОМОБИЛ

„Какво разбираш ти от коли, след като си непоправим, заклет и вечен фен на Алфа Ромео?“, „Нямаш право да даваш мнение за коли, след като харесваш италиански автомобили“ и още много други коментари съм чувала и вероятно ще продължа да чувам за себе си, когато става въпрос за коли. Някои биха си казали дори, че електрическите коли нямат право да се нарекат истински автомобили, но отидете в Норвегия и вижте за каква мания става въпрос. И то не без нищо. Вманиачаването им хич не е безпочвено. Да имаш електрическа кола в скандинавската страна си е от изгодно по-изгодно. Първо, не плащаш паркинг никъде, впрочем не й плащаш нищо. Второ, не всички електрически автомобили имат аеродинамичност на хладилник. Голяма част от вече утвърдените производители на коли или подготвят нов модел ел. количка, или вече са пуснали такава на пазара. По-забележителна обаче е една от най-новите компании в бранша — Tesla Motors, които често-често красят улиците на Осло с лъскавите си червени и черни цветове.
Електрическите автомобили се появяват преди тези с двигатели с вътрешно горене, създадени още през 1835 година. Но след известен спад в производството, след разработването на евтини бензинови коли и различни технологии за двигатели с вътрешно горене, електромобилите се връщат с пълна сила през 2008 година, като най-разпространени са в САЩ. Някои твърдят, че тук се крие бъдещето на транспорта като цяло. Електромобилите използват двигатели, които са изцяло с електрическо захранване, т.е. поне не се дават пари за бензин, който си е скъп по целия свят. В случая бъдещето на този вид автомобили зависи изцяло от разработката на акумулаторите и тяхната цена. Напоследък се дава силен гръб и на нов вид зарядни, артистично наречени „соларни навеси“, които имат за цел предотвратяването на парников ефект, който ще се получи ако се засили употребата на ел. коли. Въпреки, че са по-добър вариант, те ще доведат до увеличаване на употребата на електричество, което пък би довело до увеличаване на емисиите на въглероден диоксид, а от тук и парниковия ефект.
Е, ако питате мен — аз си оставам с традиционните замърсители на околната среда. Все едно да пиеш безалкохолна бира или порно без голи актьори, така се чувствам в електромобил. И все пак, тези от вас, които са хвърлили око на електромобил — не се колебайте. Животът е твърде кратък, за да се лишаваме от любимите си занимания.
Карай внимателно!

Снимки: 2015.machouse, wikimedia, wallpaperspick

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.