Кратка история на впитите дънки

Александра Цветкова • Ivaylo Petrov Photography
Александра Цветкова • Ivaylo Petrov Photography

Когато искаме да носим впити дънки, трябва да не забравяме да се гордеем със себе си.

„Дай на едно момиче правилните обувки и тя може да завладее света.“ е казала най-харесваната жена в историята на модата и киното Мерилин Монро. Как бих могла да не се съглася с нея? А сега си представете правилните обувки, съчетани с най-правилните впити дънки. Прилепнали по бедрата, очертаващи пищни или атлетични форми, от САЩ до Европа и по целия свят — skinny дънки винаги ще предизвикват и провокират апел за секс. Защо ли? Но моля ви, погледнете Бионсе в едни такива. И понеже всички знаят, че трябва много да внимаваме в избора си на дрехи, да ги съчетаваме по най-подходящия начин, така че да пасват перфектно на формите ни, излишно би било да кажа, че и с тези дънки трябва да се внимава. От друга страна, ако трябва да сме съвсем честни пред себе си, „за всеки влак си има пътници“ — както прозорливо е казал народът.

Александра Цветкова • Ivaylo Petrov Photography
Александра Цветкова • Ivaylo Petrov Photography

Кратка история на впитите дънки

Историята на впитите панталони дава началото си още от времето на Луи XIII. Първоначално по време на Тюдорите панталоните на европейските мъже били по-широки, с дължина до коленете, но в периода на 1660-те модата на впитите панталони се засилвала все повече. Втората най-силна вълна на тесните панталони била през XIX век от 1805 до 1850 година. По времето на Френската революция, тесните панталони били кроени и с висока талия. От 1970 до 1990 година, skinny jeans придобили съвсем различен смисъл и начин на ползване. В този период дънките стават обект на вниманието както на групи като Металика, Пойзън, Мотли Крю, Кис, така и на попикони като Майкъл Джексън и Фреди Меркюри. И тук идва любимият ми момент — ’90 години навлиза нов стил както в музиката, така и в облеклото. Дами и господа, запознайте се с хип-хоп и грънч културите, успели да изместят модния поглед, макар и за кратко. 2000-та година, та чак до ден-днешен, впитите дънки започват малко по малко да измества развлечените панталони.

Skinny jeans са винаги на мода.
Skinny jeans са винаги на мода.

И така, ето ни тук — 2020 година, освирепели за нови модни тенденции, нови дизайнерски дрешки, секси дънки и интересни аксесоари. Въпросът, който всички си задаваме (по сто пъти на ден) е как и с какво да съчетая новите си skinny jeans.

Понастоящем все по-често ставаме свидетели на секси мадами, разхождащи ярки цветове и флорални десени (или „принтове“, както дизайнерите от новата школа ги наричат) върху широки потници или тениски. Освен, че изглежда игриво и закачливо, тази комбинация е абсолютно съвместима. Но какво да правим през зимните месеци, когато не можем да носим тънки дрехи? Е, няма да ви изненадам, като ви споделя, че същата схема се отнася и за дебелите дрехи. Тесни дънки и широк, дълъг блузон, съчетани с oversized очила и чанта.

След като вече имаме първите стъпки, оттук всяко момиче може да експериментира по свой собствен модел, така че да запази индивидуалността си, но и да блести със съвършен стил. ENJOY!

 

Фотограф: Ивайло Петров \ Ivaylo Petrov Photography • Модел: Александра Цветкова • Грим и прическа: Калин Иванов, фризьорски салон „Дама Пика“

 

 

 

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.