БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦА КАТО АРТ ТЕРАПИЯ

БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦА МОЖЕ ДА БЪДЕ И АРТ ТЕРАПИЯ.

Боядисването на яйца е станало част от празника Възкресение Христово, но защо ще попитате вие. Само като си представите какво ви чака вас, кухнята, дрехите на децата, косата, котката, пералнята и, общо взето, всичко около великото творене на изкуство. Преди да имам дете аз самата не бях най-големият фен на всевъзможните традиции от незапомнени времена. Но считам, че това е един повод за предаване на традиционното наследство на поколението, което се е засилило с космическа бързина към забравяне на корените. А и колко страшно може да стане? Нали?

Боядисани яйца
Не се страхувайте да експериментирате при боядисването на великденските яйца. Няма строги правила, които да се спазват. Насочете търсенето си навътре в самите вас, за да разберете какво ви допада и какво не.

КАКВА СИМВОЛИКА НОСИ ЯЙЦЕТО В СВЕТОВНИТЕ РЕЛИГИИ?

Както може да се досетите, яйцето не е единствено българска традиция, още по-малко християнска. Държа да наблегна, че празникът Великден е най-светлият християнски празник. Ден, в който Исус Христос възкръсва и побеждава унищожителното дела на смъртта и по този начин изкупва греховете на нас човеците. Така че всичко странично от тази история е просто красив отенък, който сме прибавили, никой не може да отговори точно защо. Та харесва ли ни или не, боядисването на яйца е станало част от празника. Нека разгледаме няколко предположения защо.

Яйцето се използва като символ на началото на новия живот, също както излиза нов живот от яйцето излюпено от кокошката. Например древните зороастрийци боядисвали яйца за Новруз. Тази традиция съществува повече от 2500 години. Скулптурите на стените на Персеполис показват хора, които носят яйца за Новруз.

Боядисването на яйца в червено яйце е най-важно, тъй като червеното яйце и стои цяла година в дома ни.

Традицията не е прекъсвана още от предхристиянската епоха. Винаги е символизирала едно и също. В представите на народите яйцето символизира началото, зародиша, новото, надеждата за красиви развития от нови начала. Не е случайно, че ги боядисваме именно през пролетта, която също свързваме с обновлението. Като цяло яйцето е символ на живота. Но не върху символиката, за която се е изписало толкова много, искам да се спра днес.

Боядисани яйца
Боядисването на яйца е преди всичко въпрос на вътрешно чувство за естетика. Използвайте въображението си, за да декорирате яйцата тематично.

КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦА В ТЕРАПИЯ?

Акцентът на тези редове, които все още четете, е върху друг аспект от живота ни. Защо е важно да се боядисват яйца? Защо е важно да се меси домашен козунак? Защо е важно да приготвим празнична трапеза? Защо е важно да се предават традициите, колкото и глупави да изглеждат в очите на младежите? И най-вече, как да превърнем досадния момент с цапането в полза за нас и нашето психично и емоционално здраве?

Боядисани яйца
Великденските яйца могат да бъдат боядисани и украсени с разнообразни материали като конци, пера, дантела и т.н.

За да бъде човек пълноценен и стабилен в живота си, са необходими редица от компоненти. Например стабилно семейство, добро възпитание в училище и силна вяра в душата. Но също не по-маловажен е и коренът. Какво е дърво без корен? Съществува ли такова в природата въобще? Тук не става въпрос за противопоставяне на езическо-християнско, добро-лошо и т.н. Не става въпрос за „аз няма да празвувам, защото това е пропаганда и освен това бизнес“.

Боядисани яйца
Боядисването на яйца може да бъде съчетано и с друг вид декорация, която да изрази вътрешното ви усещане за празника.

Използвайте този момент, за да позволите на вас и близките ви да прекарате повече време заедно. Развихрете се творчески и си позволете да изпитате удоволствието от цветовете и смесването им. Почувствайте се дори като деца, които тепърва откриват красотата на цветовете. Точно в този момент можете да почувствате изливащата се енергия на любовта към всичко, което ви заобикаля. Боядисването на яйца като арт терапия не е чак толкова трудно да се представи.

КАКВО МИ Е НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ЗАПОЧНА?

Преди всичко добро настроение и огромна доза желание да разнообразите деня си. Подгответе се предварително като си осигурите необходимите материали. Може да разгърнете творческото си Аз по всевъзможен начин. Набавете си бои, четки, конци, прежда, вълна, изкуствена слама, цветя, зантела, разноцветни лентички и… запретнете ръкави. Изберете удобно място за вас и децата, да, не е необходимо да е кухненската маса и може на земята, постелете хартия или плат, върху който можете да цапате и разположете всичко, с което сте се снабдили. Яйцата трябва да бъдат много добре сварени и твърди, за да издържат повече време. Направете обстановката си хюга – пуснете си приятна музика, която обичате всички, наредете около вас така, че да ви радва очите. Поемете си въздух и почувствайте радост от обстановката, радост от преживяването с близките, радост от празника.

Други материали, които може да използвате, са стикери, печати, а защо не и 3D фигурки. Пазарът днес е препълнен с изкушаващи твореца предложения, които могат да влязат в чудесна употреба. Розгледайте изображенията, които съм приложила в материала, на цял екран за повече идеи. Успех!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Photo credit: www.pixabay.com

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.