НА 25 МАРТ ПРАЗНУВАМЕ СВЕТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ХРИСТИЯНИ, ДНЕС Е БЛАГОВЕЩЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА И ПРИСНОДЕВА МАРИЯ!

На 25 март Българската Православна Църква и нейните миряни празнуват Свето Благовещение – радостната новина, която е получила Дева Мария от Архангел Гавриил, а именно, че ще стане майка на Спасителя. Това се случило шест месеца, след като Божият пратеник възвестил на Захария за рождението на Свети Йоан Кръстител. Ето какво казва Евангелието според Лука:

„А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.
Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.“ Лука 1:26-28

Мария по това време била сгодена за благочестивия Йосиф, който, както и тя, произлизали от рода на цар Давид. “
Когато се изпълнило времето и дошъл часът за избавление на човешкия род чрез Боговъплъщението, трябвало да се намери чиста, непорочна и свята девица, достойна да стане майка на безплътния Бог, която щяла да послужи за делото на нашето спасение. И такава девица се намерила – с непорочна чистота, най-чиста сред чистите, най-свята – пречистата и преблагословена Дева Мария, рожба на светите богоотци Йоаким и Анна, плод на родителски молитви и пост, наследница на царски и архиерейски род. Бидейки на свято място, в Соломоновия храм, самата Тя трябвало да бъде одушевена Божия църква. В храма, в светилището, в Светая Светих, влязла Тази, Която щяла да роди най-святото от всички светии Слово“‘. От висотата на славата на Своето царство, Бог видял смирението на Своята рабиня и Я избрал, предизбраната от всички родове за Майка на Своето предвечно Слово.

От достоверните свидетелства на светиите научаваме, че още преди архангелското благовещение по тайнствен начин ѝ било предвъзвестено, че ще послужи за въплъщението на Бог Слово. Като прекарала в храма около дванадесет години, Пречистата Дева се упражнявала не само в непрекъснато богомислие и молитва, и в ръкоделие, но и в четене на Божествените книги, назидавайки се в закона Господен ден и нощ. Светите Епифаний и Амвросий пишат за Нея, че се отличавала с необикновен ум, усърдно четяла и изучавала Божественото Писание.

По свидетелството на свети Евод, след като прекарала четири месеца в дома на Йосиф, настъпил часът за въплъщението на Бог-Слово, въжделен час от векове за целия свят, когато било положено началото на нашето спасение. И изпратил Бог един от небесните духове, предстоящи непосредствено пред престола Му, архангел Гавриил, с вест за тайнството, скрито от векове и неведомо и за самите ангели – да благовести на Пречистата Дева дивното зачатие на Божия Син, надхвърлящо ума и човешкото естество.“

КАКВО КАЗВА НАРОДЪТ ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Цитираните по-горе думи разказват донякъде какво е станало във времената, когато се Е раждал Бог Иисус Христос. Българският народ обаче има своите не по-малко мощни традиции, интерпретирани изцяло от въображението на пра-прабабите и дядовци, които все още държали на семейните празници. Например някои народни поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Ето защо този празник се нарича още „Кукувден“. Нашите предци имала вярата, че кукувица се чува само до Еньовден или Петровден, демек до началото на лятото, след което замлъква.

Народните обичаи на Благовещение са много и почти всички са свързани с настъпването на пролетта и емоциите покрай това събитие. Още един такъв е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци в навечерието на празника. Покрай запалените огньове момите запяват обредни песни, а след това тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта. Настъпването на пролетта в българските обичаи се свързва още и с любовния сезон – младите момци и моми започват да търсят своята половинка.

Разбира се, не на последно място е и все по-наболялата напоследък тема за Деня на жената. Докато някои се възроптават на идеята за 8 март, изказват в защита на теорията си, че именно 25 март е истинският ден на православната майка.

Вж.http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/03.25_Blagoveshtenie.htm (Достъп на 11.03.2020 г., 11:20 ч.)

Photo credit: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.