БЕЗ ОГЛЕДАЛО В СПАЛНЯТА СПОРЕД ФЪН-ШУЙ

Защо древното изкуство Фън-Шуй забранява огледалото в спалнята?

Според древната китайска практика Фън-Шуй, произхождаща от религиозното учение за Дао (Пътя), е абсолютно забранено да се държи огледало в спалнята. Според древните китайци огледало в спалнята вкарва трети в семейството – огледалния двойник.

Какво е Фън-Шуй?

Терминът буквално се превежда „вятър-вода“, което произлиза от израза: „Ци се носи по вятъра и се разпилява, но се запазва, когато срещне вода.“

Фън-Шуй е едн от най-атрактивните древни китайски изкуства, което цели да хармонизира и уравновеси на енергията Ци (Чи). Приема се като естетическа система, коя използва законите на Небето (китайска астрономия) и Земята за подобряване на личния живот. Това се постига чрез регулиране на космическата енергия Ци. Използвайки системите на Фън-Шуй, се избират благоприятни места за построяване на къща или жилище. Също и архитектурното устройство на интериора и екстериора. Целта е да се канализират така всички местенца от дома, че да протича свободно енергията. Едновременно с това е наложително и да не застоява. Предстои да ви разкажа в няколко отделни материала повече за различните части на дома, но днес ще се спрем на определен и най-популярен аспект от древната практика, а именно огледалото.

Огледало в спалнята – НЕ!

Огледалото е сериозен генератор на енергия, според учението за хармонизиране на виталната енергия. То може да бъде както безкрайно благоприятно, така и направо отровно за отношенията в семейството.

Спалнята е мястото, където прекарваме време за почивка, релакс, отпускане на тялото и душата, а също и изживяваме интимните си отношения с партньора. В рамките на спалнята не бива да има прекалено много предмети, които да задръстват енергията Ци. Затова всеки излишен предмет е неблагоприятен в тази стая от дома.

Ролята на огледалото като символ от Фън-Шуй е умножаване. И, разбира се, като огледало то умножава това, което отразява. Т. е. поставено в спалнята, огледалото ще вкара трети във връзката. Този трети се нарича огледален двойник. Някои изследователи на учението споделят от личния си опит, че, когато присъства огледало в тази част от дома, то неминуемо се стига до разправии, скандали и… раздяла.

Като жена съм наясно, че много от вас, дами, предпочитате да оправяте тоалета си именно в спалнята пред огромно огледало. Освен, че изглежда красиво като декорация, то в него понякога обичате да отразявате и други по-интимни моменти. За тези от вас, които не могат да се разделят с огледалото в спалнята, то поне можете да го покриете с красив шал или друг вид покривало. А за още по-артистичната част от вас – купете си огледало тип триптих, което се затваря. Освен разнообразно и интересно, то ще е и изолирано от негативното му проявление.

А къде да го позиционираме тогава?

Благоприятно проявление на огледалото в дома може да се генерира, когато то е позиционирано на подходящите места. Едно такова място е антрето, но поставено така, че да не отразява входната врата. Отново – огледалото е голям генератор на енергия, отразява и умножава. Поставено срещу вратата, то ще отрази влизащата през нея енергия и ще я отпрати обратно навън от дома.

Друго благоприятно място е във всекидневната. Едно от най-добрите решения за огледалото е да бъде позиционирано срещу масата за хранене или хладилника. Тъй като то отразява това, което вижда, то нека вижда само изобилие.

Огледалото в банята пък задължително трябва да се поддържа постоянно чисто и свежо. Може срещу него да поставите красиво цвете, подходящо за баня, но само ако тя има прозорец и е добре осветена. Също така е добре да не са две или три отделни и по-малки огледала, а едно цяло.

ФЪН-ШУЙ СЪВЕТ:

Никога не се оглеждайте в огледало ако сте ядосани. Заставайте пред него винаги усмихнати, в настроение и позитивни. Не се карайте с близки пред него. Може да му окачите банкнота, за да умножи доброто ви финансово състояние.

Огледалото в приказките и митовете

Огледалце, огледалце на стената…

Не е случайно, че огледалото е странен символ в почти всички религиозни учения, духовни практики и се среща не само в народните митологии, но и в приказките. Например в „Снежанка и седемте джуджета“ именно огледалото, което символизира дявола и скритите желания и суетни подмами злата вещица. Някои български поверия гласят, че не е хубаво да се оглежда дете в огледало, защото то е врата към отвъдния свят и оттам може да го види дявола.

Photo credit: интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.