Al Di Meola – Live • Sofia GuitArt Festival • 2016

„Това изпълнение посвещавам на… Ева! Тя не знае за това посвещение!“

Остана загадка коя е Ева, но преизпълнената до краен предел зала „България“ избухна в бурни аплодисменти още преди да е чула първите акорди на харизматичния виртуоз Al Di Meola.

Ден първи (27 май) от Sofia GuitArt Festival 2016 започна с нещо, което всеки артист мечтае – майсторски клас със своя гуру, вдъхновител и безапелационен авторитет. Това се случи на 30 български китаристи в клуб Студио 5, които освен безценните музикални уроци от феноменалния Al Di Meola, имаха възможност да общуват с него, задавайки му въпроси, докосвайки се до божествения талант на музиканта!
Вечерта на същия ден събра отбрана публика в столицата, която тръпнеше в очакване на незабравим концерт. Мнозина популярни лица от всички сфери на обществото – артисти, политици, музиканти, културни дейци и журналисти, бяха пред залата, която съвсем скоро щеше да ги събере в един пречистен от великолепна музика организъм.

След кратко приветствие на Христо Коликов – фронтмен на банда „Дел Падре“ и организатор на Sofia GuitArt Festival 2016, последваха и прочувствените думи на Di Meola, който едва овладяваше емоцията си от новата среща с българската си публика. Музикантът е идвал в България и по-рано, като част от феноменалното си Guitar Trio заедно с Джон Маклафлин и вече покойния Пако де Лусия през 1996 година. След тези незабравими минути за всички в залата, беше даден старт на двудневния китарен фест и на грандиозния музикален спектакъл, поднесен от легендарния маестро на джаз фюжън.

Sofia GuitArt Festival е уникален по рода си за България и представянето на най-новия проект на Al Di Meola „Elysium“ се превърна в тържественото начало на първото му издание.

На привилегированата сцена на столичната зала „България“, заедно с американския музикант от италиански произход, застанаха и китариста Пео Алфонси, и барабаниста и перкусионист Петер Казас. Тримата изглеждаха като символ на музикална хармония, а изпълненията им се превръщаха в биене на единен пулс. В първата част на концерта въздухът в залата бе изпълнен от изтънчена романтика преминаваща към бушуваща страст с изпълнението на пиесата „Adour“. Това, както и всички парчета в новия албум на Ди Меола изцяло връщат композитора към фюжън стила, което ще възторгне със сигурност милионната публика на гениалния композитор китарист.

Концертът включваше не само пиесите от новия диск на Ал Ди Меола, но и популярни мелодии от огромната дискография на музиканта. В едно със „Stephanie“ и „Esmeralda“, екзалтирана публика чу и „Misterio“ и „Brave New World“, а прословутите интерпретации на парчета на „Beatles“ бяха част от концерта след антракта.

Втората част на концерта започна в по-интимен и лиричен ритъм. Пео Алфонси, също добре познат на публиката в България, пренесе настроението към места на мечтание, романтика и фини чувства, чрез майсторското си владеене на струните. Веднага след това виртуозният феномен Di Meola продължи в същия дух, постепенно засилвайки въздействието на съвършените си акорди до пълното екзалтиране на залата.
След първите ноти на „Because“ на „Beatles“, залата буквално се взриви от аплодисменти и този възторг продължи до края на концерта. Пред изправената на крака публика, Di Meola отвърна на жеста, като засне любителски кадри от залата с личния си телефон. Дългите аплодисменти и желание за още от великолепието и магията на китарните струни, маестро Di Meola се върна на сцената, за да изпълни една от най-популярните си пиеси – „Infinite Desire“ от албума „Elegant Gypsy“ (1977). Раздялата между публиката и забележителните музиканти беше мъчна, но с надежда за нови срещи в близко бъдеще! Благодарим на организаторите за незабравимия подарък!

Вторият ден (28 май) от фестивала беше посветен на тези, които предстои да гонят и стигат върхове в китарното изкуство. С безплатни практически упражнения през целия ден, „Червената къща“ прие редица популярни български китаристи – Димо от P.I.F., Симеон Иванов и Цветан Андреев от Del Padre и Мирослав Найденов. Без никакво щадене, музикантите споделяха своят опит и майсторство с всички пожелали да овладеят тънкостите на фламенкото, и магията на акустичната китара.

Заредени, вдъхновени и със заслужено доволство от прекрасно свършената работа по организацията и реализацията на първото издание на Sofia GuitArt Festival 2016, от банда Дел Падре посрещнаха гости в Студио 5 на зашеметяващ от емоции джем сешън. Българските латино и фюжън майстори разтърсиха присъстващите на купона с уникалните си изпълнения, микс от български фолклор и страстно фламенко. С това сложиха край на първото издание на Sofia GuitArt Festival 2016, който спокойно може да се похвали с абсолютно неоспорим триумф в музикалния календар на България.

VIRAGE Journal

Author: Nora Radeff

Дизайнер, графичен... дизайнер! Автор на концепцията на Virage Journal, автор и главен редактор на AGRO Journal и Жените - зона свободна за изява, арт директор, важна и незаменима личност!

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.