Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част II

Устните предания предлагат интересна теория за корените на Кейп Нгуни и Зулу. Кейп Нгуни и зулусите първоначално са били един народ в рамките на определен период от време, преди да се установят на различни места в Южна Африка. Хората от Кейп Нгуни окупират източното крайбрежие на южната част на Африка. Поради тази причина методите на лечение често се припокриват, използвайки едни и същи системи.
Според традицията Кейп Нгуни се покланят на върховно същество, известно като уТиксо, но тъй като то се смята за разграничено от света на всекидневния живот, хората предпочитат да се обръщат към духовете на предците вместо към него. Духовете участват и преминават през почти всеки аспект от традиционния живот на Кейп Нгуни и социалното пространство по тези земи, доставяйки просперитет и защита. Според някои зловещи легенди, несъдействащите на духовете биват засегнати от заболяване и други нещастия. Заболелите често се разпознават по лошия си външен вид, силна загуба на тегло, болести по кожата и т. н.
Кейпнгунският амагкира (лечител гадател) или амаксхуеле (билкар) са еквивалентен на западния шаман. Южноафриканските медии настояват терминът иСангома (също както е в зулу медицината) да се позове както на чародеите, така и на билкарите. Кейпнгунският билкар споделя с други билкари по света цялостна методика за познаване на растенията и техните свойства, които могат да бъдат научени от всеки, който би искал да бъде просветен в занаята. Подобно на гадателя, тяхното обучение и подготовка, започва с покана от духовете на предците, за да се подложи на необходимите ритуали на прехода под опеката на практикуващ билкар. Интересен факт е, че това не е единственото учение, в което се набляга на „повикването“ на магьосника от невидимия свят (дух, сила, Бог, нагуал и т. н.). Подобен вид повик се наблюдава и в християнството, нагуализма, учението на толтеките и прочие.
Друг вид лечител е налугхана. Той спада към все още непосветените начинаещи гадатели, които използват придобитите знания и умения само в полза на изцелението.
Трябва да се знае още, че има редица специализирани чародеи както в Зулу, така и в Нгуни. Например „всезнаещите“ чародеи, гадаещите по вятъра, чародеи, които разкриват тайни, костни чародеи, гадатели, които да помогнат при наличието на множество видове заболявания, гадатели, които използват помощта на огледала и много, много други мистериозни окултисти. В допълнение към това кейпнгунци имат вещици, които се специализират в проучването и разнищването на всеки аспект от живота на клиента си – социални близки, бизнес партньори или съседи с лош умисъл, всичко излиза на показ. Така клиентът е с една крачка напред, а вещицата разраства енергията си.
Кейпнгунски гадател се става чрез инуазо, състояние подобно на обсебване от дух. Обикновено това е индивид, засегнат от лични проблеми или соматични емоционални състояния. Пациентът е поразен от сънища и видения, включващи дори и животни, а след опасния ритуал развива лечебни сили. След като този процес е завършен, гадателят изпитва пациента. Като служители на предците, чародеите анализират чрез гадаене на причините или произхода на конкретни събития и тълкуват посланията им. След това предлагат решения на открития проблем. Въпреки че тяхната роля е свързана най-вече с окултни практики, те също така предоставят лекарства за много от проблемите, които диагностицират.
Драги читателю, това е краят на втората част от първото ни пътешествие из южноафриканските ширини, където странни неща се случват дори и в момента. Преследвана от зулу магьосници и нгунски вещици, все още не мога да установя къде се крие златната среда между истина и легенда. Едно зная със сигурност, опитът винаги е ценен или както казва друга моя любима африканска поговорка: „Врялата вода не забравя, че преди това е била студена“.

Още по темата:

Африкански шаманизъм: Ндембу

Африкански шаманизъм: Яка

Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата​

Африкански шаманизъм: Игбо Част I​

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I

Снимки: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Trackbacks/Pingbacks

  1. Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I | Virage - […] Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни  Част II […]

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.