Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I

Zulu dancers

Една от любимите ми африкански мъдрости гласи следното: „Сърцето е като дълбока вода. Укрива в себе си нещата, които не знае.“ Такова е вътрешното знание за тайната на живота – скрито, мистериозно, плашещо дори, но не и недостъпно за човешкото създание. Подтикнати от първично любопитство и склонност към окултното, хората от всички краища на света са създали свои религиозни системи и учения, чрез които къде успешно, къде не толкова, осъществяват комуникация с невидимия свят. И в духа на мистиката, ето какви са ги вършили древните африкански племена (че и съвременните).

Zulu dancers

Зулусите са народ, родом от провинцията Квазулу-Натал, намираща се на източния бряг на Южна Африка. Това племе някога е било силна воинска нация и потомък на патриархата Зулу, син на вожда на Кейп Нгуни, заселили се около басейна на Конго. Зулусите започват да мигрират към настоящото местоположение на Натал през XVI век. Съществен момент в историята на племето Зулу е царуването на Шака (1816-1828), който успял да обедини дезорганизираните тогава съществуващи клановете в едно мощно племе. Той формира стриктна и строга дисциплинирана армия, която успешно разбила нашествието на британските колонизатори през 1906 година. Много аспекти от военните действия по време на царуването на Шака са отразени в днешното общество чрез ритуали и други практики, като например борбата с пръчка (умшиза). В церемонии като тази традиционните лечители играят изключително значима роля.

Zulu and Natal Map

Източник на изображението: http://www.freeworldmaps.net/africa/southafrica/kwazulu-natal-map.html

Традициите на Южна Африка имат силен акцент върху здравето, хармонията и баланса, както се вижда в практиката на местните лечебни системи. Лечението посредством зулуските центрове на Умвелинканги (Небесен бог от зулуската митология, който има глас като гръмотевица и поразява земята със светкавиците си и който напуска небесата, за да се ожени за Утланга – майката на човечеството), природата и амадлозите (предците), се практикува от традиционния лечител, така дълбоко свързван с всички гореспоменати сили. Традиционният лечител винаги е личност, която е уважавана и почитана от обществото, тъй като е и посредник между Умвелинканги и амадлозите. Хората, които посещават духовния лечител трябва да участват благоприятно в общността, да работят в полза на човечеството, да подпомагат за възстановяване на реда и баланса, да се стремят към вътрешен мир първо в самите тях и след това на обществото. Преминавайки през историчността на африканското битие, традиционните лечители са изиграли много роли в рамките на Зулу обществото. Архивите показват, че се разделят три вида духовни лечители. Това са: инянга (традиционен лекар билкар), иСангома (гадател съветник) и умтандази (помагащ лечител за засилването на вярата).

Shaka Zulu

Снимка: Великият африкански воин и завоевател Шака Зулу

Инянга обикновено е мъж, който е преминал през период на обучение с друг вече завършен инянга в продължение на най-малко една година. Те обикновено използват амакамби (билкови лекарства) за имунизация, тоник, и превантивни мерки, почистване на тялото, лаксативи, наред с още много други неща.

Друг вид на традиционния лечител е иСангома, за който се счита, че е избран от духовния свят, за да бъде Сангома след витална трансформация (укутауаза). Това обикновено е жена, която споделя знанието на медицината с инянга. Също така, по време на укутауаза, преобразуващото преживяване, усещащо се като припадък или състояние близо до смъртта, лицето, което комуникира със същества от духовния свят, вярва, че те го информират и му казват какво трябва да се направи. След този опит ученикът отива да учи при завършения иСангома. Така заедно успяват да определят диагноза на болест чрез общуване с амадлози (духовете на предците). Последователите на учението вярват, че сангома е дар от предците, който всеки човек носи в себе си и всеки трябва да развива, за да помага на другите. Други пък твърдят, че това е злокобна практика, която трябва да бъде спряна.

Umthandazi

Третият традиционен лечител е умтандази. Той има способността да пророкува, лекува и възвисява духа, посредством молитва, светена вода, вани, клизми и парни бани. Тази практика и в момента е позната като една сложна система комбинация между африканската религията и християнството.

В зулу медицината цветовете също заемат своето място. Те притежават символика, която е важна част от методите за изцеление. Значителните символични цветове са черно (мняма), червено (бомву) и бяло (мхлофе), които се използват в този определен ред. Черно и червено представляват злото и доброто, а бялото представлява само това, което е добро. Лечението с тези лекарства е предназначено да установи равновесие между човека и околната среда.

 

 

 

Следва продължение…

Още по темата:

Африкански шаманизъм: Ндембу

Африкански шаманизъм: Яка

Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата​

Африкански шаманизъм: Игбо Част I​

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част II

Снимки: Интернет  Източник: africanshamanism-anth375.blogspot.com

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.