Африкански шаманизъм: Яка

Представителите от племето Яка обитават северозападните части на Конго и са част от етническата група на Банту. Те проследяват корените си до институция, известна като Нгоомбуа уеефа, в която се наблюдава специфичният стил на пророкуване на племето Яка, дадено им от върховните духове. Те осъществяват визуален контакт с духа, посредством промяната на съзнанието си. Бих казала, че това е една от най-изтънчените африкански практики, тъй като тя е високо сетивна. Практикуващият се фокусира главно върху пробуждането на силата, която се намира вътре в самия него. Веднъж пробудена, тази сила изисква шаманът да остане „буден“ за един изцяло нов и жив свят, взаимодействащ с ежедневния свят, неограничен и саморегулиращ се. Гаданията на Яка включват убеждението, че е напълно възможно да се осъществи комуникация и обмен на информация между хора, духове, животинския свят, което пък от своя страна укрепва връзките между „онзи свят“ и „този свят“. Позволявам си да сложа последните два термина в кавички не с цел иронизиране на предоставената ти информация, читателю, а защото когато говорим за спиритуализъм и невидимо, но съществуващо, няма как да поставим точни граници и рамки на това, което ще ни се случи.

Yaka shamansШаманът от племето Яка е почитан както в селски, така и в градски общности. В градски условия е прието посещение при шамана да се осъществя на четири очи, а не като общо семейно събитие. Материалите или инструментите, които се използват за свързване с духовния свят, обикновено се пазят в чантичка и се използват в точно определен ред, за да се получи и разгадае правилно съобщението от духовете, което пък ще помогне за лечението на пациента. Тези шамански инструменти може да бъдат животински останки, птици, насекоми, миди, кости или различни видове кожи… или пък всичките взети заедно.

Специално в това Яка общество е как един човек става шаман. Начинът и началото. Както при всички останали африкански практики, тук не е по-различно. Всичко започва за продължително болестно състояние. Последователите на учението твърдят, че по време на това състояние се разкриват вътрешния дар на определение човек и се прояснява неговото предназначение в шаманизма. След като вече всичко е ясно, тялото се преминава през нещо като физическо изпитание и ако кандидатът е способен да премине и през това, то тогава той е подходящ и готов да премине към същинското обучение.

Шаманите осъществяват тази мистериозна връзка между духовния свят и този на живите. Някои от Яка шаманите в съвремието са се обърнали към Църквата, променяйки методите си за комуникация, спрямо тези в различните християнски деноминации.  По този начин успяват да помагат за разрешаването на проблеми и болести, но този път в името не на кой да е дух, а на Светия Дух.

Още по темата:

Африкански шаманизъм: Ндембу

Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата

Африкански шаманизъм: Игбо Част I

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част II

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I

Снимки: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.