Африкански шаманизъм: Ндембу

Между 1750 и 1800 година племето Ндембу, ръководени от техния вожд Канонгеша, мигрират от Северната лундска империя, намираща се на територията на областта Капанга в южно Конго, до Замбия. Поради тази причина може да се каже, че Ндембу са част от лундската група по майчина линия.

Както в повечето африкански учения и тук в Ндембу чародеецът заема особено важни значение и място в социалния и духовен живот на обществото. Те са първите хора, към които местните се обръщат, когато предполагат или усещат, че биват нападани от невидими сили. Ролята на шамана е да идентифицира силите, които застрашават благополучието на живия видим свят. След като вече са разбрали с какво си имат работа, следваща задача на ндембския шаман е да определи кои ще са най-подходящите ритуали, чрез които ще успее да успокои разгневените духове на предци или да помогне на дух да премине в отвъдното, или да облекчи случай на безплодие, или да възстанови спокойния ред в обществото.

За да стане един човек шаман в племето Ндембу, първо трябва да премине през куата или с други думи да бъде избран и хванат от божеството Койонг’у – главният дух, занимаващ се с обучението на шамана. Точно както в другите системи на шаманизъм, да бъдеш „хванат“ има своите последици… лоши последици. Обикновено насилствено „хванатият“ шаман се разболява тежко, попада в периоди на дисоциация, чести припадъци или епизоди на треперене. Ако ученикът преодолее болестта, тогава той има право на избор дали да продължи обучението си заедно с вече завършен магьосник.

В живота обаче никога не трябва да се примиряваме с постиженията си. Това доказва и животът на африканския шаман от племето Ндембу. Неговата практика показва, че дори най-силният чародеец трябва да продължи духовното си развитие, посредством природната медицина. Тя му помага да води тежки битки със злите сили, които му пращат отчайващи видения, за да разклатят вярата му и да объркат представите му и трезвата му преценка. Пример за това е случай на ученик, който бил ухапан от зъб на мъртъв ловец, наречен Ихамба, което е странно, тъй като обикновено този зъб е инструмент, който е в помощ на ловеца. Когато зъбът се игнорира, той влиза в тялото на човека и пътува по вените, хапейки и причинявайки болест. Ихамбският зъб е не само зъб на умрял ловец, но и дух, който кръвожадно обикаля пространството в търсене на месо. Поведението на духа рефлектира върху живите, докато те не започнат да се отнасят с уважение към него, предоставяйки му месо и изпълнявайки всяко негово желание.

Въпреки че звучи отчайващо, спасение, разбира се, винаги има. За да се получи изцелението, трябва да се набележи едно дърво или друго растение и да се наблюдава внимателно Ихамба, като не трябва да се позволява той да избяга. Тук се наблюдава интересна техника за отрязване на растението. След като процесът е преминал, лечителят приготвя лекарство, с което да помогне на всеки, който се нуждае. За да се приготви процедурата е нужно миксирането на различни билки и растения. Но преди да бъде подадено на пациента, лечителят трябва първи да изпие отварата, за да предпази себе си от Инхамба, който спокойно може да избяга от пациента и да се всели в неговото тяло.

Древните предци играят голяма роля в обществото на Ндембу. Това се наблюдава и в другите африкански племена. Независимо дали ще отидат в Рая или Ада, те вярват, че акишите (духовете на починалите) запазват своето място в социума. Ако техните нужди не са посрещани подобаващо или пък желанията им не са изпълнявани задоволяващо, например нарушени или неизпълнени обещания, духовете покосяват тези, които ги предизвикват с болести и трагедии. Изображенията и видовете, които духовете от спиритуалния свят възприемат са толкова ужасяващи страшни, че човек може да полудее дори само ако хвърли бегъл поглед. Безспорно твърдение в обществото на Ндембу е, че някои от най-известните психически заболявания са внесени не от където и да е, а именно от „другия свят“.

Още по темата:

Африкански шаманизъм: Ндембу

Африкански шаманизъм: Яка

Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата

Африкански шаманизъм: Игбо Част I

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I

Снимки: Интернет

 

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Trackbacks/Pingbacks

  1. Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I | Virage - […] Африкански шаманизъм: Ндембу […]

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.