Африкански шаманизъм: Игбо Част I

IgboМястото е Югоизточна Нигерия. Предимно в тропическите площи на страната, някъде сред проливните дъждове и вечните жеги, живеят около пет милиона души, носещи африканското название Игбо. Племето води заседнат градинарски живот, като християнската религия е основна. Въпреки, че Иисус Христос е в сърцата на по-голямата част от Игбо населението, все пак има останала част от тях, които дълбоко вярват в древната традиция на своите предци. Тяхната религия се нарича Одинани. Тя се характеризира с наличието на множество храмове и духове, към които всеки отделен човек се обръща с определено желание.

Светилищата могат условно да се разделят на два типа: лични, които са малко или много лична собственост, и общи, които имат право да ползват всички. Последователите на духа на Игбо вярват, че той има способността да осигурява помощ и защита в най-разнообразни форми. Светилища на Игбо се намират във всяко едно от двестате селца от групата Афикпо в Югоизточна Нигерия. Култът предпазва всеки един от групата и се грижи за духовното здраве на този, който го управлява.

Както тук, така и в другите африкански учения, един компонент е еднакъв и общ – древните предци. Хората вярват, че Егбо помага заедно с предците, използвайки и други природни сили. Вярванията са закоренени дълбоко в представата за неговата помощ, изразена в бързо физическо оздравяване, справяне с безплодие, психическо подсилване и духовно извисяване. 

 

 

Osu Mask Igbo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igbo warriors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следва продължение…

Още по темата:

Африкански шаманизъм: Ндембу

Африкански шаманизъм: Яка

Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част II

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I

Снимки: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Trackbacks/Pingbacks

  1. Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата | Virage - […] Африкански шаманизъм: Игбо Част I​ […]

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.