Африкански шаманизъм: Духът на Мами Уата

Mami WataНе мога да скрия, че винаги съм проявявала особен и до някъде нездрав интерес към африканските традиции и мистични учения. Многобройните ми проучвания на шаманските практики винаги са ме поставяли в позиция на изумление. Като богослов обаче не мога и нямам право да отрека съществуването но невидимия свят, колкото и това да не се харесва на много от вас, читатели.

Не само в африканските, но и във всички религиозни учения, които познавам, се срещат така наречените духове или невидими сили, с които шаманите и духовниците си боравят за постигане на различни цели. Днес ще разгледаме един такъв африкански дух, познат ни от африканската митология като воден дух, носещ името Мами Уата.

Мами Уата е почитана в западните, централните и южни части на Африка. Тя е един многото водни духове, които са познати още на най-древните предци на Африка. Името на духа е съставено от английските думи „mommy“ (майка) и „water“ (вода). Но не се заблуждавай, читателю, не е толкова просто. Има и подвеждащ елемент в словосъчетанието „Мами Уата“. Тук се разбира не само един-единствен дух, а нещо като общност от много водни духове, които имат едно и също въздействие върху човечеството. Мами Уата е предимно жена, но може да бъде забелязана и в мъжка форма. Най-често се изобразява като русалка, придружена от змия. Косата ѝ се изобразява във всички форми – права, къдрава, дълга или къса. Тя има силна връзка с хората, особено когато те са неизлечимо болни. Ако някой с такава диагноза внезапно оздравее, то това се преписва именно на Мами Уата. Тук също има заблуждаващ елемент (ами, да, разбира се, нали е жена – всеки елемент е заблуждаващ). Счита се още, че неизлечимите болести се дават отново от нея, за да покаже своята сила, когато ги лекува. Майките от Барен често се обръщат към нея, като към жена, за да излекува каквото е нужно.

Mami Wata 02В някои предания се твърди, че духът е изцяло в човешка форма, а в други пък, че притежава рибена опашка вместо крака. Както и да изглежда, Мами Уата е дълбоко закореняла традиция в югоизточните островни части на Нигерия. Последователи са хората от Ефик, Ибибио и Ананг.

Мами Уата се свързва неизменно с водата и много от последователите ѝ твърдят, че са били обладани от нея, докато са пътували с лодка или са плували. Ако човек попадне в нейно влияние, той трябва да изпълнява това, което тя нарежда и по този начин той става неземно богат. Противен случай… е… разболява се неизлечимо. В Нигерия последователите на Мами Уата носят червени или бели дрехи, тъй като това са цветовете на духа (цветовете имат строга символика и участват в ритуалността и на други африкански племена, например Зулу), които изобразяват нейната дуалистичност. Червеното символизира смъртта, диструктивността, мъжките начало и сила. От другата страна на монетата пък стои бялото, което символизира красотата, креативността, женствеността, водата и здравето. Ритуалните светилища на Мами Уата са декорирани именно в тези два цвята.

Друга важна част от почитането на водния дух е предлагането и омилостивяването чрез различни подаръци като вкусна храна, странни напитки, алкохол, ароматни предмети и много скъпи бижута.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата:

Африкански шаманизъм: Ндембу

Африкански шаманизъм: Яка

Африкански шаманизъм: Игбо Част I

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част II

Африкански шаманизъм: Зулу и Кейп Нгуни Част I

Снимки: Интернет

Author: Тори Алберт

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш." К. Кастанеда

Share This Post On
468 ad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.